Zašto ekološki aktivisti odgovor gradonačelnika Vranja o lokalitetu Markovo Kale smatraju “sramotnim”

VRANJE

Odgovor gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića na peticiju upućenu od strane Jane Trajković Bogdanov, aktivistkinje SRCA i Dragana Antića, aktiviste Ekološkog ustanka, u vezi uređenja prilaza tvrđavi Marko Kale, kulturnog dobra pod zaštitom države , smatramo sramotnim.

Ovo je navedeno u otvorenom pismu Milenkoviću.

“Da Vas podsetimo da smo peticijom zatražili postavljanje osvetljenja, kamera i kontejnera na prilazu tvrđavi jer smo isti detaljno očistili u akciji ’’Zavrni rukave #11’’. 

Poštovani Gradonačelniče, izgleda da mi ne živimo u istom gradu i da Vi upravljate nekim imaginarnim gradom u kome istitucije funkcionišu ali stvarnost i realnost na terenu je sasvim drugačija. U Vašem odgovoru stoji da je JKP ’’Komrad’’ ovu lokaciju u 2023. i 2024. godini ukupno čistilo 25 puta. 

Gradonačelniče nakon svih tih brojnih čišćenja prilaz tvrdjavi je izgledao ovako. 

Da Vas podsetimo i na to da su deponije na putu do tvrđave i na samom prilazu više puta od septembra 2023. prijavljivane Odeljenju za inspekcijske poslove, ali da je Vaša reakcija kao i reakcija JKP ’’Komrad’’ izostala. 

Iz razloga Vaše nebrige prema kulturnom dobru, mi smo sami preduzeli akciju čišćenja prilaza tvrdjavi. Akciji se priključilo 30-ak građana, pri čemu su očišćene dve lokacije, prilaz tvrđavi i divlja deponija u neposrednoj blizini. Prikupili smo više od 100 vreća od po 120l, dok su kosti životinjskog porekla, otpad od pesticida, herbicida i fungicida ostavljeni da na bezbedan način uklone radnici JKP ’’Komrad’’. Ni to nisu uradili sve dok nismo više puta prijavljivali Odeljenju za inspekcijske poslove da JKP ’’Komrad’’ ne sprovodi naloge sanitarnog i ekološkog inspektora. Zbog toga Vaš odgovor smatramo sramnim jer niste u stanju da i očišćenu deponiju zaštitite od ponovnog stvaranja iste, a očigledno je da Vas to i ne zanima. Ovako izgleda prilaz nakon našeg čišćenja za razliku od JKP ’’Komrad’’ koji je čistio 25 puta. 

Pored toga, u odgovoru navodite da nema mogućnosti za postavljanja osvetljenja i kamera jer ne postoje izgrađeni elektroenergetski objekti. U 21. veku kada planirate solarne panele, Vi niste čuli za solarne reflektore i solarne kamere. Pri svemu tome, sramno tvrdite da na pomenutoj lokaciji postoje kontejneri. Možda su to nevidljivi (stelt) kontejneri? 

Uglavnom deponija se i dalje stvara, što se može videti iz priloženog , a da Vi ne želite da išta preduzmete da sačuvate kulturno dobro pod zaštitom države iz 6. veka. 

U odgovoru ste se pohvalili, iako to nismo tražili, da je vršeno čišćenje uz bedem i na okolnom terenu prilaznom putu i stazi za potrebe arheoloških istraživanja od strane JU ’’Narodni Muzej’’ u Vranju. 

Kako izgleda izvlačenje državnog novca za potrebe arheoloških iskopavanja, dokumentovaćemo kroz nekoliko činjenica koja pokazuju da Vas i ljude koji upravljaju lokalnim ustanovama i preduzećima interesuje samo novac, a ne i potrebe građana. 

Za projekat arheološkog iskopavanja iz 2022. godine JU ’’Narodni muzej’’ je od Ministarstva kulture dobila 950 000 rsd. Od tog novca JKP ’’Komrad’’ je dobilo 347 000 rsd za uredjenje i čišćenje prilaza tvrdjavi, rasčišćavanje i navodno otkopavanje i zatrpavanje arheološkog lokaliteta. 

Po tvrdnji direktorke JU’’Narodni Muzej’’ Maje Aleksić, radovi su trajali od 26.09.2022. do 14.10.2022. kao i 05.12.2022. a da je broj radnika na terenu varirao od 2-6 radnika. Pri tome angažovana su i osuđena lica u trajanju od 78 radnih sati. Interesantno je da je korišćeno vozilo gradske uprave, sopstveni automobili i taksi služba OK Taxi Plus i da su tih 2-6 radnika u ovom periodu kao i zatvorenici prevoženi pomenutom taksi službom u vrednosti od 84 000 rsd iliti ukupno 114 vožnji. U nekim danima je obavljeno i do 12 vožnji dnevno, a najčešće je bilo 8 vožnji po danu. Postavlja se pitanje kako je maksomalno 6-oro radnika ostvarilo 8-12 vožnji u toku dana? 

Poslovodji i licu zaduženom za bezbednost na radu je plaćeno 112 000 rsd, dok su arheolog – vodja projekta i arheolog – saradnik na terenu plaćeni 97 000 rsd. Od ukupne sume predvidjene za projekat skoro polovinu novca uzelo je JKP ’’Komrad’’ i OK Taxi Plus. Nigde u javnosti se JU ’’Narodni Muzej’’ nije oglasila o svojim otkrićima kao što to obično rade svi arheolozi nakon završenih radova i sa ushićenjem objave svoje pronalaske. Zato sumnjamo da se radilo o izvlačenju državnog novca za potrebe pojedinaca, dok sa druge strane nema ni volje ni novca da se uredi, zaštiti i oživi kao turistička atrakcija tvrdjava Markovo Kale. 

Zato Gradonačelniče, Vaš odgovor na peticiju nema smisla, niti ste u odgovoru pružili neko rešenje za odbranu kulturnog dobra koje je pod zaštitom države niti ste uvažili naše predloge koji predstavljaju jednostavno, praktično i jeftino rešenje za prevenciju od pretvaranja prilaza tvrdjavi u ponovnu deponiju, a to se na terenu već dešava”, navodi se u otvorenom pismu koje u celini prenosimo. (kraj) DV/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare