Zaštitnik građana: Veća briga za stare

BEOGRAD

Starost je neminovna sudbina svih nas, zato nam je danas dužnost da brigom i razumevanjem za starije učinimo njihov život lepšim i lakšim, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana starijih osoba.
Pašalić je dodao da ukoliko želimo obezbediti siguran i dostojanstven život našoj sve brojnijoj starijoj populaciji, prvo moramo rušiti štetne stereotipe da su stariji teret za društvo, a drugo, ne smemo dozvoliti da se osećaju loše ili diskriminisano zbog njihovih godina. Moramo biti svesni toga da veliki broj starijih živi sam, bez redovnih ličnih primanja, a diskriminacija se ispoljava u gotovo svim oblastima. Otežan im je pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i raznim uslugama i servisima podrške, ugrožena su im imovinska prava, penzijsko i invalidsko osiguranje, a posebno su pogođene osobe sa invaliditetom, ukazao je zaštitnik građana.
„Oni su ranjivi, često izloženi nasilju i zanemarivanju, zbog toga im je međugeneracijska podrška i solidarnost veoma važna. Važno je i da njih doživljavamo kao društveni resurs, a ne pasivne korisnike prava i sloboda koji su socijalni teret“, naglasio je Zoran Pašalić i objasnio da o starijoj populaciji ne treba razmišljati kao o problemu, već kao o potencijalu. Njihovo radno i životno iskustvo je neprocenjivo, zato je potrebno razviti mogućnost za njihovo šire društveno angažovanje ukoliko oni to žele, navodi Pašalić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dobrosav Paraga
Dobrosav Paraga
1 godina pre

Ovo je najsmesnija osoba na najdegradiranijoj funkciji u Srbiji. On da obavlja ono za sta je placen od gradjana Srbije i to debelo placen sa svim debeloguzima koji su uvalili u fotelje i goje se o trosku gradjana Srbije trebao bi da zastiti gradjane od aktuelne vlasti, posto od nerodjene bebe do pokojnika na groblju svi su ugrozeni u Srbiji