Zaštitnik građana povodom Dana borbe protiv smrtne kazne

BEOGRAD

Srbija kao članica Saveta Evrope i kao država koja je ratifikovala Protokole 6 i 13 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koji za cilj imaju ukidanje smrtne kazne, odlučno se protivi njenom postojanju, saopštio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

„Polazeći od univerzalnog prava na život i ljudsko dostojanstvo, koje ne može biti oduzeto nikome, apsolutno je neprihvatljiv taj način kažnjavanja u pravnom sistemu jedne države“, ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 10. oktobra, Svetskog i evropskog dana borbe protiv smrtne kazne.
Evropska unija aktivno se bori za ukidanje smrtne kazne zato što je reč o nehumanom postupku, koje međunarodno pravo danas ne toleriše. Danas u oko 140 država u svetu ne postoji smrtna kazna, dok je oko 50 njih i dalje zadržava u svojim pravnim sistemima i u tim zemljama u toku jedne godine bude pogubljeno i do nekoliko hiljada ljudi. U razvijenim zemljama preovladavaju doživotne zatvorske kazne kao najstrože propisane kazne, sa ili bez mogućnosti uslovnog otpusta.
Zaštitnik građana podseća da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena deset godina ranije. Uprkos tome, u Srbiji se poslednjih godina u javnosti povremeno pokrene pitanje potrebe vraćanja smrtne kazne, pogotovo kada se dese monstruozni zločini nad decom ili višestruka ubistva. „Međutim, moramo znati da i sam Ustav Republike Srbije kaže da je ljudski život neprikosnoven i Zaštitnik građana ostaje odlučan u svom stavu da se ponovno uvođenje smrtne kazne nikad ne dozvoli“, poručio je Zoran Pašalić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare