ZAŠTITNIK GRADJANA O PROTESTU POLJOPRIVREDNIKA

BEOGRAD

Povodom javnog obraćanja Asocijacije poljoprivrednika Zaštitniku građana zbog toga što policija sprečava poljoprivrednike da traktorima dođu pred Narodnu skupštinu i tako izraze protest zbog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zaštitnik građana saopštava:
„U potpunosti poštujem i podržavam pravo poljoprivrednika da izraze neslaganje sa zakonskim temeljima za koje smatraju da im nanose veliku štetu. Bezrezervno podržavam i njihovo pravo da to neslaganje izraze javnim protestima svugde, pa i u Beogradu, tamo gde se donose zakoni koji nas sve obavezuju. Međutim, ne mogu da stanem iza želje organizatora da u gradu u kome dva miliona ljudi živi, radi, ide u školu, bolnicu i obavlja druge životne potrebe i svi zavise od saobraćaja, protest izraze na način koji bi znatno blokirao veliki deo Beograda i tako načinio štetu ogromnom broju ljudi“, stav je zaštitnika građana Saše Jankovića ovim povodom.
Zaštitnik građana podseća da je Zakon o javnom okupljanju zbog nesaglasnosti sa Ustavom prestao da važi i da nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada nisu Narodnoj skupštini u ostavljenom i primerenom roku predložili novi, zbog čega je niz pitanja, koja se postavljaju i povodom ove situacije, pravno nedovoljno uređen. Zbog toga Zaštitnik građana još jednom upozorava na štetne posledice manjka zakonskog uređenja slobode okupljanja, koja je garantovana Ustavom i obavezujućim međunarodnim standardima ljudskih prava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare