Zaštitnik građana: Nikome, pa ni sudijama, ne sme se crtati meta na čelu

BEOGRAD

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da formiranje baza sa imenima pojedinih sudija i komentarima slučajeva u kojima su oni postupali predstavlja vrstu pritiska na nezavisnost sudija, a potencijalno može da dovede u pitanje ličnu i bezbednost porodica sudija.

„Nedopustivo je sudijama crtati metu na čelu. Na ovaj način se ugrožava nezavisnost rada sudija ali potencijalno i lična i bezbednost njihovih porodica što je opasno za pravni poredak ali i za društvo u celini“, izjavio je Pašalić i dodao da se ovakvim proizvoljnim bazama dodatno urušava poljuljano poverenje građana u domaće pravosuđe.

Iako ne možemo da kontrolišemo pravosuđe, od građana dobijamo veliki broj pritužbi koje se odnose na pravo na suđenje u razumnom roku, na neizvršenje sudskih odluka i na pravo na pravično suđenje, tako da Zaštitnik građana najbolje zna čime su građani nezadovoljni u radu treće grane vlasti, naveo je Pašalić.

„Više puta sam ukazivao i davao predloge kako da se to prevaziđe tako da smatram da je krajnje neprimereno formiranje baza sudija i analiza slučajeva u kojima su oni postupali, a koje su urađene na način suprotan Ustavu i zakonima Srbije, i uopšte praksi u svetu“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da uprkos velikom broju pritužbi građana na rad pravosuđa, ova institucija nikada nije ocenjivala rad sudova.

„Po Ustavu, sudske odluke mogu preispitivati samo nadležni sudovi kroz redovne i vanredne pravne lekove a izbor i napredovanje sudija je regulisano propisima. U suprotnom, ulazimo duboko u nezavisnost pravosudnog sistema kao nezavisne grane vlasti“, naglasio je Pašalić, navodi se u saopštenju iz kabineta Zaštitnika građana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare