Zastava Niša na najvišem vrhu Anda – Akonkagva

NIŠ – LESKOVAC

                     Pod vođstvom Zorana Pavlovića Paće iz Predejana uspešno je izvedena ekspedicija na vrh Akonkagva, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 6962 metara, u Argentini. Ovo je ujedno najviši vrh masiva Anda, Južne Amerike, južne i zapadne polulopte planete Zemlje.

                    U subotu, 15.februara 2020. godine, petorica planinara popela su se na Akonkagvu. Pored Zorana Pavlovića Paće, jug Srbije imao je još jednog predstavnika na ekspediciji, bio je to Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva “Preslap” iz Niša. Miroslav je na Akonkagvu istakao i zastavu Grada Niša i zastavu Narodnog pozorišta Niš.

                   “Ekspedicija je bila izuzetno naporna. Aktivnosti su počele 1.februara prelaskom dugačke pustinje doline Horkones. Prvi aklimatizacioni uspon i izveden je do Plaze Francija na 4100 metara. Bazni kamp bio je Plaza de Mulas na 4350 metara”, navodi se u izveštaju ekspedicije.

                      Odavde su izvedeni aklimatizacioni usponi prema starom kampu Nido de Kondores (5250 m) i novom Nido de Kondores (5560 m).

Potom je ekipa sišla nazad u bazni kamp, te se popela na vrh Bonete (5077 m).

Konačno, odlučujući pohod ka Akonkagvi krenuo je 13.februara. Planinari su prespavali u šatorima na novom Nidu de Kondores. Narednog dana, otišli su u kamp Kolera na 5970 metara nadmorske visine, odakle su krenuli na Akonkagvu.

                     “ Uslovi su bili veoma teški. Jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika skoro su onemogući bilo kakav napredak. Završna etapa dugačka je samo 2700 metara, ali je bilo potrebno čak 8 sati i 45 minuta za njen prelazak”, navode učesnici ekspedicije.

                        Trasa je vodila preko Indepedencije na 6300 metara, Traverse na 6400 metara u strme i opasne Kanalete od 6500 do 6800 metara. Kanaleta je skoro potpuno iscrpela planinare.

                   U ekipi Zorana Pavlovića Paće, bili su Miroslav Dokman, Dejan Milojević, Sašo Paligora, Dragan Tadić i Predrag Lučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare