Žarko Ivković osvojio srebrnu medalju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi

VLASOTINCE

Đak generacije u OŠ „Siniša Janić“ pre četiri godine i ovogodišnji đak generacije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu Žarko Ivković je osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi i svrstao se u red najboljih mladih hemičara na svetu. Ovogodišnja 52. Međunarodna hemijska olimpijada je zbog pandemije koronavirusa održana kao onlajn takmičenje krajem jula, a organizator je bila Turska. Učestvovalo je 235 takmičara iz 60 zemalja, među kojima su bili i srednjoškolci iz Srbije.

Mladi Vlasotinčanin Žarko Ivković je na olimpijadi osvojio srebrnu medalju, ali i ostali članovi srpskog tima Filip Koldžić iz Beograda i Jovan Marković iz Kruševca se mogu pohvaliti srebrnom medaljom, dok je bronzanu medalju osvojio Vasilije Pantelić iz Beograda. Po broju medalja Srbija je zauzela šesto mesto u Evropi i petnaesto mesto na svetu.

„Bio sam deo tima koji je predstavljao Srbiju na Međunarodnoj Mendeljejevoj hemijskoj olimpijadi (IMChO) i na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi (ICho)“ pojašnjava Žarko Ivković.

„Na ICho-u sam osvojio srebrnu medalju. To je najprestižnije takmičenje iz hemije za srednjoškolce, na kome je ove godine učestvovalo 60 zemalja. Zadaci znatno prevazilaze okvire srednjoškolskog obrazovanja, pa smo zbog toga imali pripreme u trajanju od dve nedelje tokom kojih su nas pripremali prof. Niko Radulović sa PMF-a u Nišu, prof. Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i Vidak Raičević, student doktorskih studija na PMF-u u Novom Sadu. Pripreme se bile naporne, radili smo i po deset sati dnevno, ali je bilo pravo zadovoljstvo i uživanje da se radi sa profesorima i ostalim članovima tima. Ali, za ovako veliki uspeh je, pored predanog rada, potreban talenat, ali i motivacija da se taj talenat iskoristi.“

Žarko Ivković je pre četiri godine bio dobitnik i Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za rezultate postignute u oblasti obrazovanja, zatim Oktobarske nagrade opštine Vlasotince za uspehe na takmičenjima u osnovnoj školi. Dobitnik je i brojnih priznanja u školi zbog izuzetnih uspeha na takmičenjima najvišeg ranga iz hemije, fizike, matematike, informatike i srpskog jezika. Nedavno je upisao studije hemije na PMF-u u Nišu, a želja mu je da se nakon studija bavi istraživačkim radom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare