Zaplenjena 91.000 evra na prelazima kod Preševa i manastira Prohor Pčinjski

PREŠEVO-BUJANOVAC

Carinici su tokom nekoliko prethodnih dana na prelazima Preševo i Prohor Pčinjski, u saradnji sa policijom, sprečili dva pokušaja nelegalnog prenosa deviza preko granice i zaplenili ukupno 91.000 evra.

Prvi slučaj zabeležen je 28. februara 2022. godine na prelazu Preševo, kada je radi detaljne kontrole na ulazu u našu zemlju izdvojen ”BMW”, kojim je sam putovao 46- godišnji muškarac, sa ličnim dokumentima tzv. ”Kosova”.

Na pitanje, da li ima nešto za prijavljivanje putnik je odgovorio odrično, nakon čega su carinici prilikom pregleda njegovog automobila, u pregradi vozačevih vrata, pronašli 80.000 evra.

Koverat sa novčanicama od po 500 evra bio je dobro sakriven ispod raznih sitnica i muzičkih diskova.

Nadležni sud će u prekršajnom postupku odlučivati o sudbini 70.000 evra, koliko iznosi razlika između otkrivene i dozvoljene sume, koja se ne mora prijavljivati prilikom prelaska granice.

U drugom slučaju koji se desio 25. februara 2022. godine na prelazu Prohor Pčinjski, zbog neprijave deviza u prekršaju se našao i bračni par makedonskih državljana.

Oni su putovali automobilom nemačkih registarskih oznaka, a kada su radi kontrole zaustavljeni na izlazu iz zemlje, rekli su da nemaju ništa da prijave.

Utvrđeno je međutim, da vozač u ličnoj torbici ima 30.000 evra za koje nije posedovao potvrdu o unosu, dok je u tašni njegove supruge pronađeno još 11.000 evra.

Nakon što je putnicima vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, uz prekršajnu prijavu do okončanja sudskog postupka zadržana je suma od 21.000 evra.

Kako bi se izbegle ovakve situacije, podsećamo da svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti treba prijaviti prilikom svakog prelaska državne granice, kao i da takva procedura ne traje više od nekoliko minuta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare