Zapadni Balkan jedno od žarišta organizovanog kriminala na pragu EU

Foto: Europol

Zapadni Balkan, Turska, a u novije vreme i Dubai žarišta su organizovanog kriminala u blizini Evropske unije i omiljena prebivališta kriminalaca iz EU iz kojih oni vode svoje ilegalne poslove, pokazuju interni dokumenti Unije u koje je uvid imao portal EUObserver.

U dokumentima koji daju presek aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa u EU, ili povezanih sa EU, Zapadni Balkan se posebno navodi kao ruta za šverc droge, ali i deo “balkanskog kartela” koji upravlja švercom kokaina, sedište krijumčara migranata i izvor velikog dela ilegalnog vatrenog oružja koje koriste kriminalne bande u EU.

Dokument naslovljen “Operativni plan 2022. protiv visoko-rizičnih kriminalnih mreža” sastavili su zvaničnici u Savetu EU, zasnovan je na informacijama Europola, a podeljen je zemljama članicama uoči razgovora o borbi protiv kriminala.

U njemu piše da su policije devet članica EU, Norveške, Švajcarske i SAD sprovele zajedničku operaciju “lociranja i izručenja takvih nedodirljivih iseljenih kriminalaca i konfiskacije njihove imovine”.  “Znamo da veliki broj vrlo traženih meta osmišljava i vodi svoje kriminalne aktivnosti dok prebivaju u zemljama (Dubai i Turska) koje su posebno privlačne za evropske iseljene krminalce”, navodi se u tom memorandumu.

“Pored krijumčarskih centara u EU, Dubai se profilisao kao ključna lokacija za glavne organizatore pranja novca povezanog sa trgovinom kokainom u EU”, piše u drugom internom memorandumu Unije sastavljenom 14. novembra.

Policija Evropske unije, kako se navodi u dokumentu, nastoji da sa vlastima Dubaija postigne dogovor o kontroli sumnjivih brodskih kontejnera iz Pakistana, Irana i Avganistana, koji prolaze kroz tamošnju luku na svom putu za evropske destinacije.

U dokumentu se upozorava da dolazak talibana na vlast u Avganistanu znači da se može očekivati još intenzivniji šverc droge u EU. “Značajan porast proizvodnje (heroina)…u prvom redu u Avganistanu, nosi sa sobom porast krijumčarskih aktivnosti prema EU”, piše u dokumentu.

U dokumentima se konstatuje i da u Avganistanu “ubrzano raste” i proizvodnja metamfetamina i da će “nova politička situacija u Avganistanu zahtevati od evropskih policijskih službi da posebnu pažnju obrate…na proizvodnju metamfetamina iz biljke efedra”.

Ipak, Turska ostaje glavni tranzitni put za šverc droge u EU, i to kako balkanskom, tako i južnokavkaskom rutom. “Ukrajina, Belorusija i Azerbejdžan se koriste za skladištenje heroina namenjenog EU”, ocenili su evropski zvaničnici.

Oni su istakli i zajedničku policijsku operaciju EU, SAD i Kolumbije protiv “globalne pretnje balkanskog kartela”, sastavljenog uglavnom od “državljana Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije”.

“Uvoz kokaina iz Južne Amerike u EU i zatim njegova dalja distribucija na evropskom narko-tržištu… osnovne su kriminalne aktivnosti te organizovane kriminalne mreže, kao i prateći oblici kriminala, kao što su ubistva i nasilje povezani sa ratom bandi, korupcija i pranje novca”, piše u izveštaju EU.

Zapadni Balkan se u dokumentu spominje i kao izvor ilegalnog vatrenog oružja. Precizirano je da “ručne bombe koje se ilegalno krijumčare i koriste u nekim zemljama EU po pravilu potiču iz Bosne i Hercegovine i drugih država Zapadnog Balkana”.

Pored toga, kriminalne bande sa albanskog jezičkog područja “seksualno iskorištavaju žrtve (trgovine ljudima) širom Evrope, a posebno na Kosovu u Begliji, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Severnoakedoniji, Norveškoj, Švajcarskoj i Britaniji”, piše u memorandumu.  

U dokumentu se Turska i Zapadni Balkan navode i kao centri za krijumčare migranata, koji su u dosluhu sa bandama iz Belorusije, Gruzije, Rusije i Ukrajine.

Dokumenti, međutim, pokazuju da je ukupna slika kriminalnih aktivnosti na teritoriji EU daleko složenija. “Priroda organizovanog kriminala zaista je globalna, i u težak i organizovani kriminal u EU su uključeni pripadnici više od 180 različitih nacionalnosti”, piše  dokumentu.

Tako se dodaje da su u trgovinu kokainom u EU sve više umešane i osobe poreklom iz Južne Amerike, što uključuje državljane Brazila, Kolumbije i Meksika. Kokain iz Bolivije, Kolumbije i Perua u EU se uglavnom krijumčari preko Brazila i Ekvadora, ali i Argentine, Čilea, Paragvaja, Urugvaja i Venecuele.

Kiriminalne grupe sastavljene od Vijetnamaca uglavnom se bave švercom tableta MDMA i trgovinom ljudima.

Isto tako je globalno i poreklo žrtava trgovine ljudima, pošto se, uglavnom u zapadnim i severnim članicama EU, kao radna snaga eksploatišu i žrtve iz istočnih članica Unije, ali i i zemalja sa kojima se EU ne graniči i iz Azije. A seksualna eksplotacija žrtva trgovine ljudima prisutna je u svim članicama, piše u dokumentima.   

Kao zabrinjavajuća činjenica navodi se da je u nekim članicama EU zabeležen i porast nivoa nasilja vezan za trgovinu kanabisom, kao i da je u porastu broj nasilnih incidenata povezanih trgovinom kokainom, ali da je eskalirala i priroda tog nasilja, koje je sada upereno i protiv novinara, advokata, ali i nevinih posmatrača i drugih koji nisu umešani u trgovinu kokainom.

U ovom trenutku su, prema oceni zvaničnika EU, italijanska Ndrangeta i sicilijanska mafija “najmoćnije kriminalne grupe formirane po mafijaškom ili porodičnom obrascu” i one imaju članove koji su “naseljeni i aktivni u mnogim zemljama EU i trećim zemljama”.

Njihove aktivnosti sastoje se “prvenstveno od međunarodne trgovine i pranja novca u velikim razmerama kroz otvaranje novih preduzeća”.

Izvor:EURACTIV.rs

Foto: Europol

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare