Zanimljive činjenice o Viberu

BEOGRAD

Kad se kaže dopisivanje preko mobilnog telefona, jedna od prvih asocijacija ljudi širom sveta je Viber.

Viber je omiljena aplikacija za razmenu poruka i poziva, a ljubičastu ikonicu na nekom od svojih uređaja ima preko 5 miliona stanovnika Srbije, tj preko 90% vlasnika pametnih telefona.

Viber omogućava korisnicima da komuniciraju putem tekstualnih poruka, poziva, video poziva, razmene fotografija, video, audio snimaka i drugih vrsta datoteka.

Ova besplatna platforma za komunikaciju preko interneta lansirana je 2010. najpre za iPhone uz ograničen broj korisnika i kao direktni odgovor na Skype. Verzija bez ograničenja puštena je dve godine kasnije, a broj korisnika rastao je veoma brzo.

Dostupan je na različitim platformama, uključujući Android i iOS uređaje, kao i desktop verzije za Mac, Windows i Linux. Aplikacija koristi internet konekciju, što omogućava korisnicima da šalju poruke i obavljaju pozive bez plaćanja dodatnih naknada i SIM kartice.

U ovom tekstu otkrivamo zanimljive činjenice o Viberu koje sigurno niste znali.

Viber kroz brojeve

Prema statistikama Viber kompanije iz 2020. godine, aplikacija ima preko 1,1 milijardu registrovanih korisnika širom planete, od čega je oko 823 miliona aktivno svakog meseca. Ovaj broj se stalno povećava, što ukazuje na konstantan rast popularnosti ove aplikacije, a Viber zajednica ima neograničeno članstvo.

Viber je jedna od najčešće preuzimanih aplikacija za razmenu poruka. Prema podacima iz 2021. godine, Viber je preuzet preko 500 miliona puta samo sa Google Play Store.

Dostupan je u 193 zemlje, što ga čini jednom od najrasprostranjenijih platformi za komunikaciju.

Prosečno, korisnik Vibera nekoliko puta u danu poseti mobilnu ili desktop verziju, a na njoj provede preko 35 minuta dnevno i pošalje oko 30 poruka, od čega su 95% tekstualnog sadržaja.

Za samo 1 minut preko Vibera razmeni se i preko 1,5 milijardi slika.

Ovo ukazuje na veliku angažovanost korisnika na Viberu, što dodatno potvrđuje podatak da se na Viberu desi više od 70 miliona interakcija za sat vremena. Preko 90% pristiglih poruka na Viberu otvara se u roku od 3 minuta, što mu daje je izuetan marketinški potencijal.

Za 10 godina od nastanka ostvaren je 1 trilion besplatnih minuta glasovnih poziva preko Viber aplikacije, koji, kada bi se povezali, trajali bi duže od 2 miliona godina!

Ko više koristi Viber – žene ili muškarci

Prema istraživanju iz 2021. godine, žene su nešto zastupljenije od muškaraca na Viberu. One predstavljaju oko 52%, dok muškarci čine 48% ukupnog broja korisnika.

Što se tiče starosti korisnika, najveći broj korisnika Viber aplikacije nalazi se u starosnoj grupi od 25 do 34 godine – oko 27% ukupnog broja korisnika. Tinejdžeri i mlađe osobe (18-24 godine) čine oko 22%, dok osobe iznad 35 godina čine preostalih 51% korisnika.

Viber ima veliku popularnost u različitim zemljama širom sveta. Najveći broj korisnika Viber aplikacije nalazi se u zemljama poput Rusije, Ukrajine i Indije. U Rusiji, Viber se nalazi na drugom mestu među aplikacijama za razmenu poruka, odmah iza WhatsAppa. U Ukrajini, je na vodećoj poziciji, dok u Indiji, Viber ima preko 50 miliona aktivnih korisnika.

Viber i zaštita privatnosti

Bezbednost i zaštita privatnosti korisnika su važni aspekti svake aplikacije za razmenu poruka. Viber ima strogu politiku privatnosti i konstantno radi na unapređenju funkcija koje pomažu održavanju sigurnosti korisnika.

Jedna od glavnih prednosti Viber aplikacije je podrazumevana end-to-end enkripcija. Ova funkcija omogućava da se sve poruke koje se šalju preko Viber aplikacije enkriptuju, odnosno šifruju, tako da samo pošiljalac i primalac mogu da ih pročitaju. To znači da ni Viber niti bilo koja druga treća strana ne mogu da pristupe sadržaju poruka.

Viber ima opcije tajnih četova i samouništavanja poruka koja omogućava korisnicima da sami odrede vremenski period nakon kojeg će se poruke automatski uništiti.

Korisnici mogu blokirati druge korisnike koji ih uznemiravaju ili šalju neželjene poruke.

Važno je napomenuti da Viber ne prodaje niti deli korisničke podatke sa drugom kompanijom ili trećom stranom. Upravo je ovo bio jedan od razloga zašto je Viber odlučio da od jula 2020.godine prekine sve poslovne odnose sa Fejsbukom.

Uz ove sigurnosne funkcije, Viber pruža alate za zaštitu od potencijalnih pretnji na internetu i savetuje korisnicima da ne klikću na nepoznate linkove i pažljivo biraju kojim osobama će dati svoje lične podatke.

I pored stroge politike privatnosti i mera bezbednosti koje Viber čine jednom od najsigurnijih aplikacija za komunikaciju, postoje programi kojima se može tajno pristupiti sadržaju poruka na tuđem Viberu.

Viber je definitivno jedna od najuticajnijih aplikacija za četovanje na svetu, koja je korisnicima omogućila jednostavnu, brzu i sigurnu komunikaciju sa prijateljima, porodicom i zaposlenima. Očekuje se da će i dalje unapređivati korisničko iskustvo kako bi osigurao još kvalitetniju i sigurniju uslugu za svoje korisnike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare