Zanimanje koje je opasno i  jako potrebno društvu

NIŠ

Ukoliko dobije zeleno svetlo od relevantnih subjekata Pravno poslovna škola u Nišu biće jedina škola u Srbiji koja će za narednu školsku godinu upisati učenike na novom obrazovnom profilu Tehničar za zaštitu od požara i drugih nesreća. Prema rečima direktora ove škole Milorada Gavrilovića radi se o zanimanju koje je reizično ali je jako potrebno našem društvu i u školi se nadaju da će im Ministarstvo prosvete odobriti ovaj profil.

                   „Iniciralali smo otvaranje, odnosno formiranje novog profila,  Tehničar za zaštitu od požara i drugih nesreća, jer smo svedoci svakodnevnih nesreća i mišljena smo da moramo da imamo obučene stručnjake koji bi reagovali u tim situacijama“, kaže Milorad Gavrilović.

                  On je dodao da očekuju pozitivan odgovor na njihov zahtev, a već u ponedeljak njihova inicijativa će se naći na dnevnom redu Sektorskog veća koje će razmatrati predložene kompentaencije, ciljeve i ishode učenja za novi profil.

                   „Ukoliko prođemo  tu „stepenicu“  onda sve ide prema Ministarstvu prosvete i formiraće se timovi koji će raditi  na osmišljavanu planova i programa za novi profil“, kaže Gavrilović.

                    Inače, u Pravno poslovnoj školi već postoji obrazovni profil  Tehničar zaštite od požara.

                 „ To  je  profil koji je dugo u našoj školi i planovi i programi su dosta prevaziđeni i zastareli. Osim toga Sektor za vanredne situacije  i Vatrogasne brigade više nisu samo  protivpožarne brigade već su to specijalizvane  jedinice za reagovanje u vanrednim situacijama. Praktično smo želeli da  proširimo obuku i da naše učenike osposobljavamo za trenutno  realnu situaciju koja vlada u našem društvu. To znači da učenike koji su na tom obrazovnom profilu obučimo ne samo za protivpožarnu zaštitu već i za  reagovanje u vanrednim situacijama kao što su poplave, zemljotresi, saobraćajne nesreće jer i to rade „vatrogasci“ a to su ustvari spasioci“, objašnjava direktor Milorad Gavrilović.

                 U Pravno poslovnoj školi smatraju da ovaj profil treba da zaživi u više škola u Srbiji jer su stručnajci tog profila potrebni društvu budući da smo svedoci svakodnevnih nesreća i da su vanredne situacije sve češće. Na ovaj način učenici bi se pripremili da pravilno reaguju u datom trenutku ali i za svet rada.

                „ Povoljna okolnost je i ta što zakon o dualnom obrazovanju predviđa da i MUP i Vojska mogu da uzimaju učenike i da ih uključuju u sistem dualnog obrazovanja tako da se nadamo da će Sektor za vanredne situacije pri MUP-u  a i Vojska imati i želju i potrebu da  bar nekoliko  učenika novog obrazovnog profila uđe u dualni sistem  i da ih čega radno mesto po završetku srednje škole“, zaključio je direktor Pravno poslovne škole Milorad Gavrilović.

              Veliku podršku pri predlaganju novog obrazovnog profila škola je imala  od Rusko-srpskog humanitarnog centra, Sektora za vanredne situacije , Fakulteta zaštite na radu Univerziteta u Nišu, Centra zarazminiranje koji je noformiran u Srbije. Zanimanje je rizično ali jako potrebno društvu.

             Pravno poslovna škola je za iduću godinu ostala bez  obrazovnog profila Poslovni administrator, ali je umesto toga  konkurisala za Komercijalistu i još jedno odeljenje Finansijsko računovodstvenog tehničara  i to im je odobreno. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare