Zanemarivanje položaja Roma

BEOGRAD

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 ocenila je u saopštenju da aktuelne priče o kupovini glasova ili priče o lenjim Romima koji zloupotrebljavaju sistem, nisu ništa drugo do posledica sistemskog zanemarivanja položaja ove zajednice i brojnih štetnih politika, propisa i praksi koji ih dodatno stigmatizuju i isključuju iz društva.

Romi i Romkinje se decenijama suočavaju sa brojnim sterotipima i predrasudama, koji utiču kako na opštu percepciju položaja Roma u društvu, tako i na javne politike, nacionalne i lokalne propise, pa čak i na načine na koje se ti propisi u Srbiji primenjuju, navodi se u saopštenju.

Situacija u tom smislu nije previše različita ni u drugim zemljama regiona, pa ni Evrope, ocenjuje A 11 povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma i Romkinja.

U saopštenju se ističe da su Romi i Romkinje sistemski i istorijski jedna od najisključenijih nacionalnih zajednica na evropskom prostoru.

“Činjenica da su pripadnici romske nacionalne zajednice najsiromašniji i da teško dolaze do posla na tržištu rada, pa su zbog toga neretko korisnici socijalne pomoći, često utiče na to da se Romi i Romkinje doživljavaju kao ‘paraziti’ i neradnici, ili osobe koje pokušavaju da prevare sistem”, ocenjuje ta organizacija.

Inicijativa ističe da je istina sasvim drugačija, da Romi i Romkinje najčešće obavljaju najteže poslove u Srbiji.

Njihovi poslovi su pretežno izvan regularnog tržišta rada, najčešće bez ikakve sigurnosti koja proizlazi
iz radnog odnosa. U velikom broju slučajeva, to su i poslovi koji svode na sakupljanje sekundarnih sirovina, koji su fizički naporni i predstavljaju ozbiljan rizik za njihovo zdravlje i bezbednost.

Zbog izuzetno teških uslova stanovanja i činjenice da u podstandardnim romskim naseljima u Srbiji oko 40.000 stanovnika živi bez pristupa pijaćoj vodi, a oko 30.000 bez struje, Romi i Romkinje žive kraće od ostatka populacije i često u stalnom strahu od prinudnih iseljenja kako iz neformalnih naselja u kojima žive, tako i iz socijalnih stanova u kojima su troškovi stanovanja nepriuštivi za najsiromašnije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare