Zanatlije i profesori matematike i nemačkog najtraženiji u Nišu

NIŠ

Diplomirani farmaceuti, profesori nemačkog  i francuskog jezika kao i matematike, ali i konobori i kuvari pa i  građevinske zanatlije natraženija su zanimanja u Nišu. Za ovom radnom snagom, posebno u građevinarstvu poslodavci jednostavno vape. Mnogi su zbog toga prinuđeni, posebno kada se radi o građevini, da upošljavaju radnike iz drugih zemalja koje sve češće možemo da vidimo na gradilištima. U nacionalnoj služi za zapošljavanje, Filija Niš kažu da poslodavci ne mogu lako da dođu ni do konfekcionara ali i diplomiranih farmaceuta.

                                Kada su u pitanja neka od zanimanja kojih na tržištu rada nema jedan od načina da se do njih dođe je i prekvalifikacija ili neformalno obrazovanje. Ponekad je i to mač sa dve oštice jer nakon ulaganja u prekvalifikaciju lice koje je to učinilo može da ode van zemlje, pa niško tržište i dalje ostaje bez radne snage koja mu je potrebna.

                                „Što se tiče programa prekvalifikacije, jedan vid prekvalifikacije su i obuke za tržište rada. Izvođači obuka su JPOA. Ove godine u planu je obuka za stolare, onlajn obuka za digitalni marketing i vođenje poslovnih knjiga“, ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

                                 Kada se radi o zanimanjima koja zahtevaju fakultetsko obrazovanje njih nije lako ni odškolovati ni prekvalifikovati pa potreba za njima i dalje predstavlja problem poslodavcima. Nedostaju profesori nemačkog i francuskog  jezika, ali i profesori matematike i informatike. Kod informatičara je situacija pomalo specifična. Njih ima, ali retko ko se odlučuje za rad u školi zbog plate jer na nekim drugim poslovima ili u stranim firmama mogu da zarade mnogostruko veću platu. Problem postaju i profesori književnosti i srpskog jezika.

                               „Što se studija nemačkog jezika i književnosti tiče, upisujemo 30 kandidata godišnje. Akademske 2020/2021. bilo je upisano 26 studenata, a u poslednje dve godine svih 30. Pošto je reč o relativno novom studijskom programu, do sada je diplomiralo ukupno 5 studenata. Iz tog razloga još je rano donositi zaključke o tome na koji način će se postojanje ovog studijskog programa odraziti na tražište rada, ali svakako očekujemo da svi diplomci bez problema nađu posao, jer je reč o jednom od najdeficitarnijih zanimanja“, ističe Dušan Aleksić, portparol Filozofskog fakulteta u Nišu

                            Na studijama francuskog jezika i književnosti, takođe upisujemo 30 kandidata godišnje. Ove školske godine ima 20 upisanih studenata, koliko ih je bilo i prošle godine. U prethodne dve školske godine diplomirao je ukupno 31 student.

                           „Problem je što u značajnom broju osnovnih i srednjih škola francuski jezik uopšte nije u ponudi, što se odražava i na interesovanje za učenje ovog jezika. S obzirom na to da podaci Nacionalne službe za zapošljavanje nedvosmisleno pokazuju da postoji potreba za diplomiranim filolozima za francuski jezik i književnost, na našem fakultetu je omogućeno da ovaj studijski program upišu i oni koji nemaju predžnanja iz francuskog jezika, a prijemni ispit, osim na francuskom, mogu polagati na srpskom, engleskom ili nemačkom jeziku. Zahvaljujući takvom pristupu svi oni koji su zainteresovani za neko od brojnih zanimanja koje zahteva poznavanje francuskog jezika, ne moraju da brinu što taj jezik nisu učili ranije“, navodi Aleksić.

                      Profesora matemetike tek neće biti jer je ove školske godine ovaj smer na Prirodnom matematičkog fakultetu upisalo šestoro studenata. Slična je situacija i na departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu koji već godinama upisuje gotovo jednocifren broj studenata tako da se može očekivati da i ovaj kadar u jednom trenutku postane deficitaran.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare