Zamena prozora, vrata i izolacija fasade uz pomož države

BEOGRAD


Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, naši računi za struju i grejanje su veći. Koliko nova stolarija može da utiče na manju potrošnju energije? Kako građani mogu, najpovoljnije, da dođu do novih vrata i prozora? Zoran Lakićević, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike kaže za RTS da će u junu biti formirana i Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama…

Vlada je usvojila predloge četiri zakona – o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije. Sada bi oni trebalo da uđu u Skupštinsku proceduru, a nakon toga bi trebalo da se formira Uprava za energetsku efikasnost.

Gostovanje Zorana Lakićevića u Jutarnjem programu RTS-a

Zoran Lakićević je rekao gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je Srbija dugo čekala na nove zakone kako bi se potpuno uredila oblast energetike i rudarstva.

“Zakoni su pripremljeni u roku od nekoliko meseci. Poseban fokus zakona je da se uskladi sa regulativom EU. Posebno je važno što su zakoni usmereni prema građanima, da im pomognu, pre svega da mogu da zamene prozore, vrata i spoljnu izolaciju i sisteme grejanja. Oni su pružili i mogućnost građanima da mogu sami da proizvode električnu energiju i smanje račune”, kaže Lakićević.

Prema njegovim rečima, nakon usvajanja zakona u Skupštini biće u junu formirana i Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama…

“Pored zamene stolarije biće omogućeno i da se finansira i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima”, istakao je Lakićević.

Trošimo dosta više od proseka u EU
Navodi da se u Srbiji troši četiri puta više, nego što je prosek u EU.

“Izolacija i zamena prozora može da doprinese za 40 odsto smanjenja toplotne energije. Trenutno trošimo oko 214 kilovat časova po kvadratu grejne površine, što je duplo više nego u EU. Bacamo dosta energije kroz prozore, a zamenom spoljne stolarije možemo mnogo da utičemo na smanjenje potrošnje energije”, naglasio je Lakićević.

Programima će se u junu definisati način kojima će se ta sredstva dodeliti građanima.

“Vlada je usvojila pravilnik za dodelu sredstava. Procedura će biti takva da će ministarstvo da raspiše javni poziv za lokalne samouprave u toku ovog meseca, pošto će se finansiranje raditi sa lokalnim samoupravama, a one će u junu da raspišu poziv za građane. Pedeset posto će biti obezbeđeno sredstava od strane lokalne samopuprave u Uprave za energetsku efikasnost, a 50 odsto građani”, napominje Lakićević.

Šta je potrebno za prijavu
Nakon poziva u junu, građani će moći da se prijave.

“Trebalo bi da naprave premer i predračun radova koji su potrebni od strane preduzeća koji se bave ugradnjom prozora, termoizolacije itd. Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu, onda se izlazi na teren, u domaćinstva i nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova”, naveo je Lakićević.

Napominje da će moći da se prijave svi građani koji za tim imaju potrebu.

“Ako imamo stan od 50 kvadrata zamena prozora bi koštala recimo 100.000 dinara, od čega bi 50.000 dinara obezbedila država, a pola građani. Ako građani imaju nešto složeniju situaciju, u tom slučaju zamena izolacija na fasadama, krovova, kotlova, grejnih sistema, red veličina je 300.000 dinara, isto ide na pedeset posto građani, pola država”, naveodi Lakićević.

Uredbe donose novine i za ugrožene kupce
U Srbiji postoji oko 70.000 ugroženih kupaca za toplotnu energiju.

“Postoji i veliki broj ugroženih kupaca i za električnu energiju i gas. Novim uredbama građani će moći da se opredele da li će imati smanjenje računa za gas, za eletričnu energiju ili toplotnu energiju. Biće smanjenje rauna za te ugrožene kupce”, kaže Lakićević.

Pored energetske sanacije privatnih kuća, navodi, Uprava će nastaviti da radi i sanaciju objekata javne namene. Oko 38 projekata ima spremnih koji mogu da se rade u julu mesecu.

“Postoje i veliki gubici energije i na mestu potrošnje i prenosa energije u toplovodima. Imamo i program sanacije toplovodnih mreža koji sprovodimo sa nemačkom bankom KFV, partneri su nam u EBRD i CEB. Na taj način menjamo toplovodnu mrežu u nekoliko gradova u Srbiji”, zaključio je Lakićević.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
10 dana pre

Prosečan stan od 50-60 kvadrata ima najmanje tri do četiri prozora. Energetska efikasnost podrazumeva i zastakljivanje terasa, zar ne? Podrazumeva takođe, kako zaštitu od niskih, tako i od visokih temperatura, jer prosečan rashladni uređaj, troši više energije po stepenu celzijusa od prosečnog grejnog tela (Njutnov zakon hlađenja!).

Jedan PVC prozor prosečnih dimenzija (dvostruko “vakum” staklo, veliko krilo sa manjim krilom, komarnikom i roletnama, sa ugradnjom) košta prosečno 600 evra.

Po matematici koju nam servira ministarstvo energetike, daleko je to od 100 hiljada dinara po stanu, što znači da neko u proseku nema pojma o čemu govori. Zar ne?

O kućama da i ne govorimo. 🙂

Zadnji put uredio 10 dana pre Djura Leskovac
Dejan
Dejan
11 dana pre

nama za zgradu od 4 sprata grad Leskovac traži 5.oooe samo za dozvolu!!!!!Stanari zgrade njih 16 žele da rade fasadu o svom trošku ne traže nikakvu pomoć od grada Leskovac a oni bi još da naplate što hoćemo da ulepsamo grad!!!!taj novac kojim bi trebalo da se plati dozvola mi smo spremni da uložimo u park pored zgrade da se nabave nove ljuljaske posadi drveće obnovi živa ograda.da li nas neko pravi ludim?POMOZITE !!!!!