Žalba Ustavnom sudu Kosova zbog zloupotrebe glasova

PRIŠTINA

Predsednik Liberalno egipćanske stranke Veton Beriša najavio je da će danas podneti žalbu Ustavnom sudu kako bi nastavio sa procedurom obezbeđivanja realizacije njihovog prava. Panel za predstavke i žalbe i Vrhovni sud oštetili su ovaj politički subjekt jer je kako je rekao “Romska inicijativa zloupotrebila glasove  u naseljima sa srpskom većinom na vanrednim izborima 14. februara.

Beriša je istakao da putem Ustavnog suda želi da vrati mandat u Skupštini Kosova nepravedno izgubljen za egipćansku zajednicu.

„Podnećemo svoju žalbu u kancelariji Narodnog advokata, gde ćemo na osnovu njegovog mandata zatražiti identifikaciju diskriminatorskih radnji i kršenja ljudskih prava tokom i nakon izbornog procesa. 14. februara“, najavio je Beriša.

Sudsko veće Vrhovnog suda Kosova odbilo je kao neosnovane žalbe na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da poništi većinu glasova koje su bošnjački i romski subjekti dobili u srpskim sredinama na Kosovu na izborima 14. februara.Međutim, tada je  Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić poništeno ukupno 4.205 glasačkih listića od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova. Poništeno je i preko 800 glasova Romskoj inicijativi od osvojenih 4.049 glasova.

Izvor : RTK

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare