Zajednička odgovornost, usklađena akcija i kompromis, jedini put ka napretku, kaže Zijade Savetu bezbednosti

NJUJORK

Na polugodišnjoj sednici Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu, specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) Karolin Zijade istakla je hitnu potrebu za usaglašenim delovanjem i kompromisom u cilju rešavanja pogoršanja bezbednosnog okruženja i obezbeđivanja mira i stabilnosti na Kosovu.

Informišući o nedavnim dešavanjima i bezbednosnim izazovima, SPGS Zijade je naglasila kritičnu važnost konstruktivnog angažovanja i mera deeskalacije.

Ona je ponovila UNMIK-ovu osudu ozbiljnog bezbednosnog incidenta koji se dogodio u blizini sela Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova, 24. septembra i tragičnog gubitka života, pozivajući na uzdržanost.  „Od suštinske je važnosti da istrage koje su trenutno u toku pruže priliku da se ovi događaji činjenično dokumentuju i da se počinioci pozovu na odgovornost“, dodala je SPGS Zijade.

Konstatujući da na sastanku visokog nivoa, održanog 14. septembra u Briselu, nije došlo do konsenzusa, šefica UNMIK-a je rekla: „Ovo je bila propuštena prilika da se konstruktivno angažujemo ka programu za sprovođenje odgovarajućih obaveza strana prema sporazumima postignutim u Briselu i Ohridu ranije ove godine“.

Ona je izrazila nadu da će ishod sastanaka predvođenih EU i SAD koji su odvojeno održani u Beogradu i Prištini 21. oktobra vratiti dijalog na pravi put, uz čvrstu posvećenost obe strane da preduzmu korake ka deeskalaciji i deluju po predlozima iznetim tokom sastanaka.

„Trenutni politički zastoj, sa svojim uticajem na bezbednost i dobrobit stanovništva, može se prevazići samo kompromisom koji bi trebalo da se razradi u dijalogu između Beograda i Prištine“, ukazala je SPGS Zijade.

Podvlačeći vitalnu povezanost između mira i održivog razvoja, SPGS Zijade je naglasila važnost regionalne saradnje i incijativa integracija u doprinosu produktivnijem dijalogu.  

SPGS Zijade je naglasila potrebu za jasnom komunikacijom sa javnošću o pitanjima koja utiču na njihovu egzistenciju i ljudska prava, pozivajući da rad institucija vladavine prava bude čvrsto „usidren u okvir ljudskih prava“.

Ona je pozdravila nedavna zakonodavna dešavanja, uključujući usvajanje zakona koji uređuje proces apliciranja za status osoba koje su preživele seksualno nasilje povezano sa konfliktom, kao i odluku Ustavnog suda o Konvenciji ljudskih prava o pravima osoba sa invaliditetom.

Osvrćući se na petu godišnjicu sprovođenja UNMIK-ove agende za izgradnju poverenja, SPGS Zijade je ponovo potvrdila UNMIK-ovu nepokolebljivu posvećenost jačanju komunikacije i razumevanja među ljudima iz svih zajednica na Kosovu. 

„Ovim se pravi osnova za prihvatanje teških ali suštinskih kompromisa neophodnih kako bi se postigao napredak u dijalogu na nivou liderstva“, rekla je šefica UNMIK-a.

Ona je pohvalila otpornost lokalnih aktera, uključujući i partnere UNMIK-a, u njihovim neumornim naporima da unaprede poverenje i dijalog, naglašavajući „da ćemo nastaviti naš rad na izgradnji poverenja, i ako često čujemo da ’je poverenje na najnižem nivou’ u ovom trenutku. Ali ako ne sada,  kada onda?“

U zaključku, SPGS Zijade je ponovila UNMIK-ovu podršku dijalogu pod pokroviteljstvom EU i naglasila imperativ inkluzivnog i održivog dijaloga u postizanju trajnog mira i stabilnosti na Kosovu.

„Dijalog je jedini način napred“, rekla je ona. (kraj) UN/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare