Zagađen vazduh najveći problem za građane Srbije

BEOGRAD

Za sedam od 10 građana Srbije najveći ekološki problem predstavlja zagađenje vazduha, a to je najveći problem za osam od 10 Beograđana, pokazuje istražišvanje Fondacije Hajnrih Bel o stavovima građana o ekološkim temama.

“Videli smo proteste i rasprave u medijima o zaštiti reka, o kvalitetu vazduha i o drugim temama, pa je vreme da vidimo i stavove građana o tome”, rekao je direktor Fondacije Hajnrih Bel u Srbiji Simon Ilse.

Istraživanje je urađeno telefonski, a u anketi je učestvovalo više od 3.000 ljudi. Anketa je rađena pre ekoloških protesta posebno za Srbiju, a posebno za Beograd, u oktobru i novembru.

Programski koordinator Tibor Moldvai rekao je da je istraživanje pokazalo da značaj ekoloških tema raste i doživljava ekspanziju, jer je nekada bila nisko među prioritetima građana Srbije, a danas zauzima četvrto mesto, sa tendencijom da ode na treće ili drugo.

Upitani o tome koje su im oblasti najvažnije, građani Srbije su na prvo mesto stavili ekonomsku situaciju, na drugo zdravstvo, na treće zaposlenost i na četvrto zaštitu životne sredine.

Na pitanje o najvažnijim problemima, ljudi na prvo mesto stavljaju zdravstvo i saobraćaj, a četiri od šest tema odnosi se na neki način na ekologiju, pa je tako svaki četvrti građanin Srbije zabrinut zbog zagađenja u širem smislu, a zatim kao probleme navode i nedostatak kanalizacije i problem smeća.

Kada je reč o Beograđanima, za njih je najveći problem zagađenje, na drugom mestu je saobraćaj, a na trećem zdravstvo.

Upitani o ekološkim problemima, zagađenje vazduha je na prvom mestu i za građane cele Srbije i za stanovnike Beograda, na drugom mestu je zagađenje vode, a na trećem 44 odsto građana Srbije brine zagađenje tla, dok više od trećine Beograđana brine pitanje otpada.

Na pitanje šta izaziva zagađenje, ispitanici iz cele Srbije rekli su da su to industrija, energija iz uglja, saobraćaj i individualna ložišta, dok Beograđani vide iste te zagađivače, s tim što na prvo mesto stavljaju saobraćaj.

U istraživanju je devet od 10 građana izazilo zabrinutost za klimatske promene, a najveći uticaj klimatskih promena za ljude je vidljiv u poljoprivredi.

Na pitanje ko je kriv što se stvari po pitanju ekologije ne menjaju, građani na prvom mestu vide sebe, a na drugom Vladu. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare