Zabrinutost zbog video nadzora

BEOGRAD

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da mnogo ozbiljniju pažnju i nadležnih i javnosti zahtevaju primeri koji govore da se bez znanja javnosti i suprotno važećim propisima, “na mala vrata”, u Srbiji intenzivira primena po privatnost građana sve invazivnijih načina obrade ličnih podataka.

Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naveo je u pisanoj izjavi da to posebno važi za obradu biometrijskih podataka i inteligentni video nadzor koji izazivaju ozbiljne rezerve u svetu, pa su i u parlamentu EU i UN izneti zahtevi za moratorijum na primenu.

Šabić je rekao da “aktuelan primer uvođenje sistema za video nadzor i prijavljivanje prisutnosti zaposlenih u nekim zdravstvenim ustanovama u Beogradu sa razlogom izaziva zabrinutost i reakcije zaposlenih, sindikata i organizacija civilnog sektora koje se bave zaštitom ljudskih prava”.

“Umesna su upozorenja koja su oni uputili rukovodstvu Doma zdravlja Stari grad i opravdani zahtevi sindikata ‘Nezavisnost’ da se uvođenje video nadzora zaustavi dok rukovodstvo ne odgovori na brojna otvorena pitanja i zahtev NVO ‘Partneri Srbija’ da poverenik za zaštitu podataka sprovede vanredni nadzor”, ocenio je Šabić.

Prema njegovim rečima, skromni dostupni podaci govore da je u pitanju video nadzor koji zahteva da se digitalni snimci lica pohrane u odgovarajuću bazu podataka, a da lica ubuduće budu identifikovana na osnovu samog pogleda u monitor, što upućuje na zaključak da se radi o obradi biometrijskih podataka.

Šabić je ukazao da Zakon o zaštiti podataka obradu biometrijskih podataka u cilju jedinstvene identifikacije izričito tretira (čl.17) kao obradu takozvanih posebnih podataka.

“Takvu obradu načelno zabranjuje i dopušta samo pod posebnim uslovima. U konkretnim okolnostima osnov za obradu podataka bi mogao biti isključivo informisan i dobrovoljan prethodni pristanak lica o čijim se podacima radi”, naveo je Šabić.

On je istakao da je nedopustiv bilo kakav pritisak i insistiranje na obavezi zaposlenih da pristanu na ovakvu obradu, a da je pogotovo nedopustio, a ima indicija da se to dešava, da se zaposlenim stavljaju u izgled bilo kakve neprijatne radno-pravne, disciplinske konsekvence ukoliko ne daju pristanak.

Šabić je rekao i da je u pitanju uvođenje običnog, a ne biometrijskog video nadzora, rukovodstvo ustanove ima obavezu da odgovori na pitanja koja s pravom postavljaju sindikat i zaposleni – šta smatra opravdanim interesom za uvođenje video nadzora, da li se cilj može ostvariti i sredstvima manje invazivnim po privatnost zaposlenih i korisnika usluga, koje će prostorije biti pod nadzorom.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare