Zabrinutost zbog izbeglica

SARAJEVO

Gotovo dve trećine stanovnika regiona smatra da je Zapadni Balkan sigurno mesto za život, ali 70 odsto misli da migranti povećavaju bezbednosne rizike, a skoro isto toliko da bi trebalo da budu zatvoreni u centrima za pritvor, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Saveta za regionalnu saradnju, vezanog za bezbednost.

Saško Kocev iz Regionalnog centra za migracije, azil i izbeglice je izjavio da su migranti jasno vidljivi na ulici, za razliku od organizovanog kriminala.

Kriminalci su organizovani i ne moraju da prelaze granicu da bi sarađivali. Ilegalni prelazak granice ne ugrožava bezbednost, ali je organizovani kriminal izuzetno ugrožava, rekao je Kocev.

Više od četiri petine učesnika istraživanja smatra da organizovani kriminal ugrožava bezbednost, a 55 odsto da je korupcija osnovni razlog neuspešne borbe protiv organizovanog kriminala.

Prema rezultatima istraživanja, samo šest odsto ispitanika podržava  posedovanje oružja, dok se više od 90 odsto tome protivi.

U prethodnom ispitavanju je taj odnos bio 15 prema 70 odsto.

Među onima koji se zalažu za posedovanje oružja, skoro polovina je kao razlog navela ličnu zaštitu, a 25 odsto lov i sportske aktivnosti.

Julijana Buzi iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj je izjavila da je 16 odsto ispitanika kao razlog za posedovanje oružja navelo tradiciju i kulturu.

Skoro 60 odsto osoba koje se zalažu za posedovanje oružja su prethodno bile izložene pretnji oružjem, navela je Buzi.

Prema njenim rečima, među stanovnicima Zapadnog Balkana je tokom  pandemije virusa korona povećan strah od mogućnosti da budu žrtve vatrenog oružja, „što je i svetski trend“.

Julijana Buzi je izjavila da žene čine manje od tri odsto vlasnika oružja i tek 1,6 odsto osoba koje su ga zloupotrebile.

Prema istraživanju, tri četvrtine ispitanika smatra da su dezinformacije novi vid ratovanja, a 20 odsto da su novinari prvi izbor u sprečavanju njihovog širenja.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare