Zabrinjavajuće – Svako treće dete ima kariozne zube a svako deveto oboljenje gingive

NIS

Oko 30 posto dece, nešto manje od trećine, ima kariozne zube,  ili barem jedan pokvaren zub. Svako sedmo dete ima neku bolest paradonta, potpornog tkiva koje drži zub. Ako to tkivo oboli zub se polako rasklaćuje i postoji mogućnost da se izgubi” rekla je doktorka Olivera Radulović iz Centra za promociju zdravlja Institituta za javno zdravlje Niš na danas održanoj akciji kod sloganom “„Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“.

Povodom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Niš organizovala je danas akciju   u parku „Svetog Save“ u Nišu.  Cilj ove manifestacije je inteziviranje aktivnosti koje doprinose unapređenju i očuvanju oralnog zdravlja stanovništva kao bitne komponente opšteg zdravstvenog stanja, kažu u Domu zdravlja Niš.

Manifestacija je održana na bini i centralnom platou ispred crkve, pod sloganom „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“ a organizatori su Gradska opština Medijana, Predškolska ustanova „Pčelica“ i Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Niš.

“Ono što nas posebno zabrinjava je, veliki broj karioznih zuba među decom, kako kod dece predškoskog tako i kod školskoh uzrasata. Doktorka Radulović potencira da ove godine zabrinjava porast gingivita  kod predškolske dece.

“Svako deveto dete ima oboljenje gingive, upalu mekog tkiva oko zuba”.

U toku akcije stomatolozi Doma zdravlja Niš razgovarali su sa decom i roditeljima na temu prevencije bolesti usta i zuba kod dece. Ovom prilikom demonstiralo se  pravilno pranje zuba na medicinskom modelu i podeljen je  edukativnii zdravstveno-vaspitni materijal.

“Cilj ovakvih akcija je da pokažemo koliko je preventiva važna za očuvanje zuba koji učestvuju u celokupnom zdravlju organizma. Mi danas pokazujemo deci pravilnu tehniku pranja zuba, pričamo kakva ishrana treba da bude da bi očuvali zdravlje zubića”, rekla je doktor Olivera Radulović iz Centra za promociju zdravlja Institituta za javno zdravlje Niš

Zaposleni u Domu zdravlja  su doneli i novu igračku kako bi deci na lakši način predstavili značaj i tehniku pranja zuba.

“ Doneli smo jednog krokodila igračku koji ima zubiće. Kad se takne zubić koji ga boli on zatvori usta. Asociramu decu na bol. Učimo ih da u stomatološku ordinaciju ne dolaze kad ih zubić boli, već mnogo ranije, preventivno”, rekla je  dr Jasmina Lapčević, šef prventivne i dečje stomatologije.

Podaci koji nisu ni malo optimistički , kako kaže dr Radulović, ukazuju da je izuzetno važno raditi na prevenciji kod dece, počev od najranijeg uzrasta. Takođe je važna redovna higijena usta i zuba. Dr. Radulović insistira na tome da je ishrana izuzetno važna. Deficitarna ishrana bez dovoljnog unosa vitamina i minerala dovodi do lošeg zdravlja zuba i usta.

“Promena načina ishrane je dovela do toga da zubi i gingiva oboli. Ranije se mnogo više jela tvrda i čvrsta hrana i mnogo više svežeg voća i povrća. Kod nas u Srbiji samo polovina dece jednom dnevno pojede voče ili povrće. Samo jedna polovina dece nam popije jednu čašu mleka u toku dana.”

Još jedan važan uzrok ovakvog stanja je nedostatak fizičke sktivnosti.

“Da bi se kalcijum ugradio u kosti i da bi svi ti vitamini i minerali imali optimalno dejstvo potrebno je da organizam bude fizički aktivan”, dodaje dr Radulović.

“Stanje oralnog zdravlja moglo bi da bude mnogo bolje. Razočarani smo. Mnogo se konzumiraju slatkiši, grickalice, sokova , sve se to toliko često jede da nam deca nemaju zdrave zube. Preventivni pregledi takoreći i da ne postoje” sa žaljenjem kaže dr Jasmina Lapčević, šef prventivne i dečje stomatologije.

Oko 150  do 200 dece iz niških vrtića prisustvovalo je današnjem edukativnom hepeningu .

Deca i vaspitači iz vrtića “Cvrčak” Predškolske ustanove „Pčelica“ za ovu priliku pripremili su prigodnu priredbu.

“Ove godine naš vrtić učestvuje na ovoj manifestaciji. Svake godine je drugi vrtić. Ovo je vid saradnje između Doma zdravlja i Predškolske ustanove “ Pčelica”. Na ovaj način želimo da pošeljemo deci jasnu poruku koliko je važno da peru redovno zube, da preventivno idu kod zubara. Treba da razbijemo strah od zubara i najvažnije od svega da se deca zdravo hrane. Svakodnevno u našim aktivnostima u vrtićima pričamo o tome a ovo je još jedan dodatni način da im približimo da odlazak kod zubara nije ništa strašno”, rekla je Marija Kuzmanović odgovorno lice vrtića “Cvrčak”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare