Zabrinjavajuća slika medija na celom Zapadnom Balkanu

BRISEL

(NUNS)

U Direktoratu Evropske komisije za proširenje zabrinuti zbog netransparentnog, partokratskog i koruptivnog sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji

Evropski parlamentarci, predstavnici Evropske komisije i drugih institucija u Briselu, izrazili su, početkom ove nedelje, zabrinutost zbog sve većih pritisaka na medije, ugrožavanja slobode govora i nepoštovanja demokratskih procedura u Srbiji.

Ugrožene medijske slobode, pretnje i političi pritisci koje svakodnevno trpe novinari, cenzura i autocenzura – zabrinjavajuća su slika medija na celom Zapadnom Balkanu – zaključak je trodnevne studijske posete Briselu, predstavnika medija iz sedam balkanskih zemalja, u okviru projekta „Partnerstvo za razvoj medija u jugoističnoj Evropi“.

Predstavnici Mreže za profesionalizaciju medija u Evropskom parlamentu sa poslanicom Renate Veber

Jovana Polić i Mladen Velojić, zastupajući stavove srpskih medijskih organizacija, upoznali su predstavnike najznačajnijih evropskih institucija sa trenutno alarmantnom situacijom u srpskim medijima i razlozima za pokretanje akcije „Stop medijskom mraku“ i formiranje Grupe za slobodu medija.

„Pišite nam i dostavljajte sve informacije o kršenjima ljudskih prava, a medijska svakako to jesu. Naša uloga i jeste da učinimo sve što je u našem mandatu da prestanu pritisci na medije, kako bi novinari mogli nesmetano da rade svoj posao, u cilju zaštite javnog interesa“, istakla je poslanica Evropskog parlamenta Renate Veber.

Polić i Velojić su obavestili predstavnike briselskih institucija o partokratskim uticajima i koruptivnim procesima kako najviših predstavnika države, tako i lokalnih moćnika, kad je reč o izdvajanju državnog novca za medije u Srbiji. Glavni savetnik za medije i civilni sektor u Direktoratu Evropske komisije za proširenje (DG NEAR) Andris Kesteris izrazio je zabrinutost, ali i spremnost Komisije da reaguje zbog netransparentnog procesa sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji, za šta su odgovorne državne institucije i lokalne samouprave.

O stanju u srpskim medijima, ali i u medijima na celom Zapadnom Balkanu, predstavnici Mreže za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Evropi (članice u Srbiji su Medija centar Beograd i Media i reform centar Niš) izvestili su sektor Evropske komisije za tehnologiju (DG CONNECT), Međunarodnu federaciju novinara, Globalni forum za razvoj medija i nevladinu organizaciju EAVI.

 

(Fotografija: NUNS)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare