Zabranjena izgradnje mini hidroelektrane u opštini Vlasotince

smart

VLASOTINCE

Najvažnija tačka dnevnog reda dvodnevne sednice Skupštine opštine Vlasotince svakako je bila inicijativa grupe građana ,,Bitka za Vlasinu”, da odbornici na 5. sednici donesu odluku da se zabrani izgradnja mini hidroelektrtana na reci Vlasini.

Na osnovu člana 38. st. 1.Statuta opštine Vlasotince (Sl.glasnik grada Leskovca”, br.6/19 i člana 150. stav 2. Poslovnika Skupštine opštine Vlasotince (,,Sl. glasnik grada Leskovca”, br.36/20), grupa od 28 odbornika je predložila Skupštini opštine Vlasotince da donese Odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince.
Odbornici su na ovom skupštinskom zasedanju doneli Odluku ,,da se zabranjuje dalja izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidrocentrala”.
U tački 2. ove Odluke se još kaže: ,,Izmenom planske dokumentacije zabraniti izgradnju derivacionih-cevovodnih, a razmotriti mogućnost izgradnju pribranskih malih hidroelektrana čijom izgradnjom se ne bi ugrozio ekosistem, vodosnabdevanje i slično”.
Opozicioni odbornik Dragan Jović, izrazio je bojazan da član 2. ove odluke može proizvesti kasnije određene probleme.


Odbornici vlasotinačkog lokalnog parlamenta održali su u četvrtak i petak 5.sednicu Skupštine Opštine Vlasotince, koja je počela sa radom u poslepodnevnim satima i po završetku radnog vremena opštine Vlasotince, a prekinuta je prvog radnog dana posle skoro šest sati rada, da bi nastavak rada sednice drugog dana bio upola kraći. Na dnevnom redu bilo je 36 tačaka za razmatranje.
Pre usvajanja predloženog Dnevnog reda pod rednim brojem 10. bilo je predviđeno da se vodi rasprava o Predlogu Odluke o povećanju osnovnog novčanog kapitala JKP ,,Komunalac Vlasotince. Ova tačka, glasovima većine, je ,,skinuta” sa dnevnog reda, pa je odbornik opozicije Dragan Jović zatražio objašnjenje, jer kako je rekao:
,, Ako su sredstva o povećanju novčanog kapitala JKP ,,Komunalac” već odobrena, ne vidim nijedan razlog da se ta tačka ne uvrsti u dnevni red današnjeg zasedanja”.
Pošto je konstantovan prestanak odborničkog mandata Nenadu Dimitrijeviću sa Izborne liste Aleksandar Vučić – Za našu decu, u isto vreme, sa iste liste, potvrđen je mandat Aleksandru Stamenković, dok je sa Izborne liste Bolja Srbija – Boško Stančić , Dragan Jovanović – Zdravo da pobedi, potvrđen prestanak mandata Dejanu Šušuliću, a glasovima većine odbornika potvrđen je, sa iste liste mandat odbornika Staniši Tevdeniću.
Predlog Odluke o izradi plana Detaljne regulacije AB KOP – Radna zona, usvojen je glasovima većine odbornika, a
ovom Odlukom se reguliše Plan detaljne regulacije AB KOP – Radna zona u naselju Vlasotince sa leve strane državnog puta R-123a/ DP-II br.438, čime se ovim planom detaljne regulacije obuhvata preliminarni prostor površine oko 4.319 m2. a planski osnov za izradu Plana, uslovi i smernice definisani su Planom generalne regulacije Vlasotince (,,Sl.glasnik grada Leskovca”, br.8/15)


Radni naslov 2. tačke Dnevnog reda glasio je: Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije ,,HSV” Batulovce u naselju Batulovce, Vlasotince sa leve strane državnog puta DP-I br. 9 ., Predlog Odluke o kriterijumima na teritoriji opštine Vlasotince., takođe, je usvojen glasovima većine odbornika.
Sam Plan detaljne regulacije obuhvata preliminarni prostor površine oko 24.578 kvadratna metra, a Planski osnov za izradu Plana, uslovi i smernice definisani su Prostornim planom opštine Vlasotince (,,Službeni glasnik grada Leskovca” br.31/11).

Praksa da se u ovo vreme na sednicama razmatraju predlozi za pojedine odluke, što je bilo i ovom prilikom. Glasovima većine odbornika usvojeni su:

 • Predlog Odluka o kriterijumima za kategorizaciju javnih puteva i ulica na teritoriji opštine Vlasotince
 • Predlog Odluke o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica
 • Predlog Odluke o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima
 • Predlog Odluke o javnom prevozu putnika
 • Predlog Odluke o otuđenju, davanju u zakup i pribavljanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini
 • Predlog Odluke o mesnim zajednicama
 • Predlog Odluke o pristupanju izrade Plana razvoja opštine Vlasotince za period 2021. – 2028. godina
 • Predlog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za period od 2021-2023.godine
 • Predlog Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u opštini Vlasotince
  Takođe, glasovima većine odbornika usvojen je:
 • Izveštaj o radu Opštinske uprave opštine Vlasotince za 2020.godinu
 • Izveštaj o radu Centra za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava sa finansijskim izveštajem za 2020.godinu.
 • Izveštaj o radu Turističke organizacije Vlasotince sa finansijskim izveštajem za 2020.godinu
 • Izveštaj o radu SRC ,,Vlasina” sa finansijskim izveštajem za 2020.godinu
 • Predlog Operativnog plana za odbranu od poplava za vode II reda na teritoriji opštine Vlasotince
 • Predlog Rešenja o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine Vlasotince neposrednom pogodbom u korist Aleksandra Jovanovića iz Beograda
 • Predlog Rešenja o obrazovanju Opštinskog štaba za vanredne situacije
  Kao i mnogo puta što se dešavalo ranije, tako je bilo i na ovoj sednici, da su glasovima većine prisutnih odbornika doneta rešenja u delu iz dnevnog reda pod radnim naslovom ,,Izbor i imenovanje” i to za:
 • Predlog Rešenja o obrazovanju Komisije za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora javnih preduzeća.
 • Igoru Joviću je prestao mandat vršioca dužnosti direktora SRC ,,Vlasina”, da bi mu se opet dala prilika da u svojstvu vršioca dužnosti direktora tu dužnost obavlja u narednih šest meseci.
  Glasovima većine odbornika izglasan je prestanak mandata, a u isto vreme i postavljenje novih članova u Upravnim i Nadzornim odborima u sledećim ustanovama: NB ,,Desanka Maksimović”, Centar za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava, Kulturni centar Vlasotince, dok je u OŠ ,,Siniša Janić” došlo do razrešenja i imenovanja novog člana Školskog odbora iz redova zaposlenih, a to isto urađeno je i OŠ ,,Karađorđe Petrović” u Kruševici s tim što novoimenovani član dolazi iz redova lokalne samouprave.SOCIJALISTI PROTIV SOCIJALISTU
Na kraju sednice, i okviru poslednje 36.tačke Dnevnog reda, za reč se javio Ivan Rajković, ovlašćeni predstavnik socijalista i stranke Jedinstvena Srbije, zatraživši od predsednika opštine da razreši sa dužnosti pomoćnika predsednika Nebojšu Stojanovića.

 • Zahtevamo da se pomoćnik predsednika opštine Nebojša Stojanović razreši ove dužnosti, jer nismo zadovoljni njegovim radom u prethodnom periodu. Umesto da zastupa interese naše stranke i naše koalicije, on to nije činio na pravi način, pa tako imamo utisak da je zastupao sam sebe – izrekao je za skupštinskom govornicom Ivan Rajković ,,Jala”.
Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare