Za zvonik crkve u naselju Dubočica posebna zgrada

LESKOVAC

Episkop niški Arsenije obišao je danas Hram Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica, kako bi se uverio u dinamiku radova na objektu, koji se gradi već skoro 15 godina.

Ni posle deceniju i po crkva u najvećem leskovačkom naselju nije završena, ali su u poslednje dve godine, zahvaljujući gradu Leskovcu, radovi intenzivirani. Kada bude završen, biće ponos čitave Niške eparhije, pa i Srbije, rekao je vladika Arsenije.

” Završena je prva faza radova na izradi poda, koji će kompletno biti u mermeru, završen je oltarski deo, a sve po ideji Dimitrija Marikovića. Predvidjeno je da ikonostas, oltar i vladičanski tron, takodje budu uradjeni u mermeru. Grad Leskovac je, kako smo čuli od gradonačelnika Cvetanovića, i dalje voljan da izdvaja sredstva za hram, a nadamo se da će biti i dobrih ljudi, spremnih da pomognu završetak hrama”, rekao je vladika.

On nije želeo da govori o rokovima, ali je izrazio nadu da će pod biti završen tokom 2020., a da ,potom, slede umetnički radovi koji zahtevaju mnogo strpljenja i preciznosti.

” Prvobitni projekat nije dobro uradjen, pa će za zvonik morati da se podigne posebna zgrada, sa pratećim objektom za prodavnicu i palionicu sveća. Moja je procena da će nam, za sve pomenute radove, trebati još nekoliko godina, a sve naravno zavisi i od sredstava koja će nam biti na raspolaganju”, dodao je vladika .

Pored izgradnje novih, Niška eparhija želi da obnavlja postojeće  crkve i manastire, a po rečima vladike Arsenija, na teritoriji Jablaničkog okruga, u naročito lošem stanju su pojedini seoski  hramovi.

” Tamo gde je već staračko stanovništvo, jer su se mladi iselili, nema ko da održava objekte. To je situacije ne samo u Jablaničkom okrugu, već na teritoriji čitave Eparhije. U mnoge se decenijama ništa nije ulagalo. U toku naredne godine, iako imamo popis svih verskih objekata, evidentiraćemo one kojima je potrebna obnova. Pojedini su ruinirani od vlage, a na nekima čak nema ni krova. Iduće godine pravimo presek celokupnog stanja u Niškoj eparhiji.

U obilasku hrama, Vladiki Arseniju, pridružili su se gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, starešina hrama Zvonimir Živković , sveštenstvo Crkvene opštine Leskovac i žitelji naselja Dubočica.  

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Seas
Seas
2 godine pre

Pouzdano znamo da Bog podržava mermer..jeftiniji materijali mu nisu dragi..još kad se stave pozlate uhhh..tozla je drago Bogu..posebno voli dizel automobile nemačke prouzvodnje..jer se popovi žrtvuju vozeći ih..recimo Dacija Duster ne dolazi u obzir..Bog voli skupo pa mu mantijaši čine..na kraju sve to plati najsiromašniji narod u Evropi koji leči decu SMS porukama.