Za zaštitu životne sredine 18 miliona dinara iz budžeta, koristiće ih za ozelenjavanje novih površina u gradu

NIŠ

 Gradski većnici su na jučerašnjoj sednici usvojili predlog da budžetski fond za zaštitu životne sredine koji sada iznosi devet miliona bude dupliran i iznosiće 18 miliona dinara. Prema rečima Miroslava Đokića, gradskog većnika, sredstva iz ovog fonda biće iskorišćenja za ozelenjavanje novih provršina u gradu.

     „Fond ozelenjavanja podrazumeva nove zelene površine u gradu, sastoji se i od uređenja mnogih  kružnih tokova kao i formiranja novih parkovskih površina. Najbolji primer za to je nova parkovska  površina koja će se naći na novom trgu kod Beogradske kapije na mestu bivše cvetne pijace. U planu je i uređenje zelenila duž novouređene ulice Vojvode Putnika i mnogih drugih zelenih površina na nivou grada“, kazao je gradski većnik Miroslav Đokić.

     On je dodao da, kada se govori o novoj zelenoj površini ispred Beogardske kapije na Tvrđavi gde će biti izgrađen novi trg, sadašnja stabla neće biti isečena već će samo biti pridodata nova, kao i nove travnate  površine.

      „Sva postojeća stabla su ušla u projekat Zavoda za urbanizam, a pored njih biće zasnovano novo drveće.Grad Niš je druga jedinica lokalne samouprave  koja je nabavila uređaj  za merenje stanja stabla i ni jedno stablo ne može da bude posečeno  dok se ne ispita tim uređajem“, istako je Đokić.

      Osvrnuo se i na rastenje i travu pored reka i na Keju u Nišu.

     „Kada se radi o košenju trave i uklanjanja rastenje duž Gabrovačke reke i samog Keja, to je obaveza Srbija voda koje angažuju izvođače koji obavljaju taj posao i to  nije u nadležnosti lokalnih samoupravnih jedinica.Inače, trenutno je trava pore Gabrovačke reke pokošena kao i  Kej od centra grada do crkve Sveti Vasilije Ostroški. Srbijama voda su se pridružile i ekipe JKP „Medijana“ kako bi se nadoknadilo kašnjenje sa urešenjem ovih površina“, kazao je Đokić.

    Đokić dodaje da Gradsko veće donelo odluku i za kontrolu vozduha. Fond za ove namene je 12,8 miliona dinara.

    „Kontrola vazduha je veoma bitna i Grad Niš će od ove godine imati 21  lokaciju na kojima  će se meriti kvalitet vazduha. Sve gradske opštine su pokrivene mernim mestima sa fiksnim meračima kvaliteta vazduha, a na ostalim mestima će biti raspoređeni mobilni uređaji kako bi se menjale lokacije u gradu po preporukama struke, odnosno Sekretarijata za zaštitu životne sredine i uz saglasnost resornog ministarstva“, istako je Đokić. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare