Za zagađenje vazduha u Boru kompanija Ziđin kažnjena sa milion dinara

BEOGRAD-BOR

Sudski postupak protiv kineske kompanije Ziđin zbog prekomernog zagađenja vazduha u novembru 2019. i januaru 2020. dobio je konačni epilog. Privredni apelacioni sud u Beogradu odredio je kaznu od milion dinara.

Kompanija Ziđin (Zijin Bor Copper) previše je zagađivala vazduh u Boru krajem novembra 2019. i sredinom januara 2020, zbog čega će morati da plati milion dinara. Ovakvu presudu je Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo u septembru, odnosno 14 meseci nakon prvostepene odluke Privrednog suda u Zaječaru kojom je kompanija kažnjena sa 400.000 dinara, a rukovodilac pogona Topionica i rafinacija bakra (TIR), Boban Todorović sa 50.000 dinara.

Privredni apelacioni sud zaključio je da je sud u Zaječaru precenio okolnosti i ublažio novčanu kaznu Ziđinu, daleko ispod najmanje mere propisanih novčanih kazni. Sud navodi da ekološki privredni prestupi ne mogu da se smatraju lakšim već najtežim oblikom protivpravnog ponašanja.

Maksimalna kazna za kompaniju mogla je da bude tri miliona dinara, a za odgovorno lice 200.000 dinara.

Kako je Zijin dospeo na sud

Inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine otkrila je nezakonitosti tokom kontrole kompanije Ziđin u novembru 2019. i januaru 2020. Tokom četiri dana je u pojedinim satima u centru Bora koncentracija sumpor-dioksida (SO2) bila i do 8,3 puta veća od dozvoljene, zaključila je inspekcija.

Privredni sud u Zaječaru smatra da su okrivljeni odgovorni što nisu obustavili proizvodnju u postrojenjima nove topionice i fabrike sumporne kiseline i tako prekomerno ispustili SO2 u vazduh. U presudi piše da su prekršili Zakon o zaštiti vazduha, o čemu je CINS pisao.

Kineski Ziđin kupio je nekadašnji rudarski basen RTB Bor krajem 2018. Od tada se zagađenje vazduha u ovom kraju povećalo.

Novi izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) za 2020. pokazuje da je vazduh u Boru prošle godine bio opasan po zdravlje 25 dana, odnosno skoro duplo više nego godinu dana pre toga.https://www.canva.com/design/DAEp5HWy8m0/view?embed

Vazduh u ovom mestu najviše je zagađen SO2, koji dovodi do učestalog kašlja i utiče na rad pluća i srca. Najviše su ugroženi deca, stariji i osobe za hroničnim bolestima pluća.

Izvor : CINS

Upravna zgrada kompanije Ziđin u Boru; Foto: CINS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare