Za više od dve godine za 97 korisnika obezbeđena sredstva i oprema za pokretanje biznisa

VRANJE

U Vranju su, u utorak, predstavljeni rezultati u okviru Projekta „Ekonomsko osnaživanje za održivi povratak na Kosovo“.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije za 26 meseci obezbeđena su sredstva i oprema za pokretanje ili ekspanziju privatnog biznisa za 97 korisnika projekta. Reč je o interno raseljenim licima i readmisantima u ukupnoj vrednosti od 220 hiljada evra. Pored toga, 26 korisnika je pohađalo obuke za stručno usavršavanje, 90 je učestvovalo u obrazovnom programu podrške preduzetništvu, dok je njih 25 koristilo mentorske usluge za podršku preduzetništvu.  

Projekat je realizovan sa ciljem da se podrži održivi proces povratka na Kosovo, za interno raseljena lica i za readmisante – lica koja se vraćaju u Republiku Srbiju u procesu reintegracije a prema Sporazumu o readmisiji.

Na ovaj način korisnicima koji su izrazili želju da se vrate na Kosovo, kada se za to stvore uslovi, omogućeno je da uvećaju prihode za sebe i svoje porodice, da steknu znanja i veštine koje su neophodne da njihovo poslovanje opstane u uslovima konkurencije, kao i da steknu stručne veštine koje će unaprediti njihovu uposlenost na tržitu rada. Ukupna vrednost projekta je 530 hijada evra. 

Projekat je u Pčinjskom okrugu realizovan u saradnji sa organizacijom CARE International, Predstavništvom u Srbiji.

Partner za implementaciju je bilo Udruženje građana NEXUS iz Vranja, a podršku projektu je dao i Grad Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare