Za tri veka Tvrđave izložbe, opera, koncerti

NIŠ

 Ove godine Grad Niš proslavlja značajan jubilej – 3 veka Niške tvrđave (1723-2023.) nizom programa koji će se organizovati tokom letnjih meseci.  U program obeležavanja  ulljučile su se gotovo sve ustanove kulture u Nišu. Jubilej Tvđave počinje In city projektom Igora Antića „Nedovršena forma“ u GSLU, Salon 77, od 8.  do 27.juna. Programom obeležavanja jubileja predviđeno je i izvođenje opere „Čarobna frula“ na Letnjoj pozornici 15.juna koja je pripremljena u koprodukciji Niškog simfonijskog orkestra i Narodnog pozorišta.  Od 26. do 30.juna u Dešijem centru biće organizovana likovna radionica i kulturno-umetnički program „ Tri veka Tvrđave“.

                        Obeležavanje 300 godina Tvrđave nastavlja se jula. „Niška tvrđava kao fotofikacioni objekat“ je program koji je pripremio Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš u Sardnji sa Istorijskim arhivom. Dešavanje je kod barutane u Niškoj tvrđavi pored Apsane.

                        Izložba fotografija „Niška tvrđava kroz objektiv savremenika“ planirana je od 15. avgusta do 10. septembra u Paviljonu u Tvrđavi.

                        U Istorijskom arhivu Niš organizuje se izložba „Niška tvrđava-tri veka“ koja će posetiocima biti na raspolaganju tokom jula, avgusta i septembra.

                        Tokom avgusta i septembra na arheološkom nalazištu Medijana organizovaće se izložba „Prikazi Niške tvrđave u albumu kralja Milana Obrenovića“.

                         Niški simfonijski orkestar priprema koncert povodom obeležavanja „Tri veka Tvrđave“ za 21.septembar na Letnjoj pozotnici u Tvđavi.

                        Najavljeno još mnogo događaja u organizaciji Grada i nevladinog sektora.                         Niška tvrđava je jedna od najlepših orijentalnih građevina na centralnom Balkanu. Podignuta od strane Rimljana tokom 1. veka, obnavljana u doba Vizantije, ojačana tokom srednjovekovne srpske vladavine, da bi svoj današnji izgled dobila za vreme Osmanlijskog carstva 1723. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare