Za rekonstrukciju u bolnici 15 miliona evra i još 6 miliona za opremu

LESKOVAC

Ukupna suma koja će biti uložena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u rekonstrukciju leskovačke bolnice je  15 miliona evra u renoviranje i šest miliona evra za novu opremu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare a direktor ove ustanove dr Nenad Dimitrijević je objasnio i zašto se menjaju prozori iako su ovi postojeći dobri i ne tako davno postavljeni.

 

 

U Konferencijskoj sali Opšte bolnice Leskovac najavljen je početak radova na rekonstrukciji glavne zgrade bolnice i predstavljeno priznanje u koje je ova ustanova dobila u Hong Kongu.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Aleksandar Stanković se ovom prilikom osvrnuo na, kako je rekao, „stvari koje su privukle pažnju medija, ali i samih nas u bolnici.

Naša bolnica je dobila svetsku nagradu u Hong Kongu za uspešan rad. Bilo je raznih insinuacija na tu temu, što je apsolutni nonsens. Mi smo tamo bili samo dva dana, a atmosfera je bila vrlo radna i vrlo aktivna. Praktično smo do uveče bili na sastancima, od toga da su bila upućivanja u poslovanju, o biznis rezonima, o pitanjima i testovima koje smo radili… Kažu da tamo nije bilo nikog iz Evrope, međutim bilo je kolega iz Rumunije, Grčke, ali i zemalja kao što su Brazili ili Meksiko. Bilo je predstavnika iz razvijenih afričkih republika, i, na moje iznenađenje, iz razgovora sa njima sam saznao da su izuzetno bogati. U ime nas je tamo, naravno, neko morao da se obrati okupljenim kolegama i obratrio se gradonačelnik dr Goran Cvetanović, koji je član naše internističke službe i koji najbolje zna engleski od svih nas. Osećali smo se vrlo važnim, jer doživeti ono nije tako jednostavno.“

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević kaže da se nikada nije dogodilo da se ovoliki novac uloži u bolnicu.

„Ono što najavljujemo poslednjih 5-6 meseci konačno realizujemo. Utrošena je ogromna energija, ali danas uvodimo izbvođača radova u posao koji bi trebalo da traje tri godine. U prvoj fazi radi se energetska efikasnost, a sledeća faza se već projektuje i radi se o kompletnoj rekonstrukciji glavne zgrade bolnice, gde je u planu da, između ostalog, svaka soba dobije svoje kupatilo, da nabavimo nov nameštaj i sredimo celu unutrašnjost. Uradiće se i centralna intenzivna nega, a biće reorganizovane ambulante, kako bi bile dostupnije građanima. Sve ovo će koštati oko 50 miliona dinara. Najvažnije u svemu je nabavka nove opreme. Posebno bih istakao to što ćemo dobiti magnetnu rezonancu, koja stiže u sklopu nove opreme. Planiramo da nabavimo magnetnu rezonancu novije generacije koja će koštati oko 1,2 miliona evra i koja bi trebalo da stigne u aprilu ili maju 2019. godine. Ukupna suma koja će biti uložena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima je 15 miliona evra u renoviranje i šest miliona evra za novu opremu.“

Dimitrijević je rekao da se već čuju pitanja kao što su „zašto se menjaju prozori kad asu i postojeći dobri“ i odgovorio da na to obavezuje novi zakon o protivpožarnoj zaštiti i da će prozori biti od aluminijuma, s obzirom da je bolnica objekat koji ima preko 500 kreveta.

„Trenutno imamo i 46 lekara na specijalizaciji i možemo da poručimo Leskovčanima da ne brinu, imaće dobre uslove, dobru aparaturu, ali i stručno osoblje koje će raditi u bolnici.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da kao gradonačelnik vodi računa o privredi, poljoprivredi, infrastrukturi, prosveti, sportu, kulturi… ali da posebno uživa u segmentu gde je svoj na svome – zdravstvu.

„Pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite važno je za razvoj i napredak svakog pojedinca, ali i čitave zajednice. Jedino zdravlja i znanja nikad nije dosta, zato su zdravstveni radnici, ali i ustanove kapitalni stubovi na koje se oslanja čitavo društvo. Leskovačka Opšta bolnica imala je svega tri odelenja kada je osnovana 1909. godine, a danas ima 25 službi, skoro 1300 zaposlenih i kroz nju dnevno prođe 2000 pacijenata. Upravo pacijenti kojima je lečenje neophodno, ali i svi zaposleni zaslužuju da borave i rade u ustanovi dostojnoj delatnosti kojoj je namenjena. Saradnjom Grada Leskovca i menadžmenta bolnice već godinama sve službe i odelenja polako, ali sigurno doživljavaju preporod. Taj naš rad je prepoznat i u inostranstvu, o čemu svedoče i nagrada dobijena pre vieš od godinu dana za najbolju zdravstvenu ustanovu u regionu na Forumu dostignuća u Londonu, kao i ova nedavno dobijena u Hong Kongu od World Cob Confederation koja se dodeljuje ustanovama, institucijama, organizacijama i pojedincima za značajne rezultate u oblasti u kojoj posluju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare