Za regulisanje korita Tulovske reke još šezdeset pet miliona

LESKOVAC

Sporazum između grada Leskovca i JVP „Srbijavoda“ o zajedničkoj realizaciji izgradnje rasteretnog kanala na ušću Tulovske reke u Južnu Moravu potpisan je danas u Leskovcu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović kaže da se radi o preventivnom delovanju lokalne samouprave koja je sprovela analizu lociranja kritičnih tačaka od poplava u dužini od preko 50 kilometara.

“Za te namene Leskovac je izdvojio 30 miliona dinara. Zahvaljujući tome problemi sa izlivanjem i poplavama svedeni su na minimum. Ovim sporazumom sa JVP „Srbijavode“ rešićemo jedan od najvećih problema na teritoriji grada kada su u pitanju vodotokovi drugog reda. Reč je o Tulovskoj reci od koje gotovo svake godine u manjoj ili većoj meri stradaju domaćinstva iz sedam sela (Žižavica, Badince, Guberevac, Gornji i Donji Bunibrod, Mala i Velika Grabovnica), kao i poljoprivredno zemljište od oko 5000 hektara,“ rekao je Cvetanović.

Vrednost ugovora je 40 miliona dinara, a po 20 miliona dinara će finansirati svaka od ugovornih strana, s tim što je Leskovac za eksproprijaciju dela zemljišta, na kome će biti izgrađeno korito, izdvojio dodatnih 25 miliona dinara.

Rukovodilac VPC „Morava“ Niš Dragana Simić objašnjava da je JVP „Srbijavode“ nadležno za za vodotoke prvog reda na području cele Srbije.

„Za područje Leskovca nadležan je VPC „Morava“ iz Niša i mi smo se do sada trudili i uložili smo velika sredstva i napore kako bismo radili na regulaciji vodotoka prvog reda. Ovim sporazumom Grad Leskovac i njegovi građani biće zaštićeniji na vodotokovima prvog i drugog reda. Mi smo tu da se staramo o zaštiti od velikih voda, jer radimo redovno održavanje u šta ulažemo velika sredstva.“

Simić nije mogla da iznese neke od tehničkih parametara (dužina, širina trase…), ali je dodala da su ovim sporazumom regulisana međusobna prava i obaveze između grada Leskovca i „Srbijavode“ vezano za izgradnju ovog objekta.

„Tu su regulisani parametri od značaja, počev od izrade rehničke dokumentacije, pribavljanja svih potrebnih dokumenata za lokacijske i građevinske dozvole. Nakon toga sledi postupak javne nabavke, biće izabran izvođač i krenuće se u realizaciju. Prema nekim procenama radovi bi trebali da krenu u julu mesecu.“

Ona je rekla da je to preduzeće sredjivalo i vodotokove Južne Morave, Veternice i Jablanice.

Na pitanje šta je tačno, i kad, radjeno na Veternici, Simić nije znala da odgovori precizno.

Na pitanje novinara JUGpressa koliko je ukupno novca do sada uloženo u regulaciju korita Tulovske reke , budući da je nekoliko puta do sada iz budžeta grada, u vreme predhodne i ove vlasti, izdvajan novac nekoliko puta, Cvetanović nije precizno odgovorio .

On je rekao da je za vodotokove „u ovo vreme 200 miliona uloženo”.

” Od rešenja same reke Morave, kod Čifluka Razgojnskog gde je velika erozija stvarala velike probleme i sve to je moralo potpuno drugačije da se rešava, Jablanica od Živkova, Pečenjevca do Lipovice je kompletno rešena. I kej je uređen, sada nastavljamo da čistimo deo od Leteksa. Da bi uopšte došli do realizacije o kojoj pitate, postoje barijere administracije koje su zakonski pravilne, zbog toga što smo morali i na Vladi i kod nas u lokalu da donesemo mnoge odluke i zakonske mogućnosti, jer „Srbijavode“ radi samo vodotoke prvog reda. Tulovska reka je vodotok drugog reda. Mi smo na ovaj način uradili prevenciju od poplava i opasnost će biti samo u slučaju ekstremnih padavina i loših vremenskih uslova”, objašnjavao jeon.

Što se novca tiče, kaže, “tu informaciju zna bivši član Gradskog veća Dejan Cakić, pošto je to bilo njegovo zaduženje. Na njegovo mesto je došao Slobodan Glišić, tako da ćemo uskoro, čim krenu radovi, zvanično dostaviti i sve te podatke,“ obećao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sofi Marso
Sofi Marso
1 godina pre

Mislim da je ovo radosna vest za meštane, jer su godinama stradali i trpeli velike štete od Tulovske reke. Uređenje korita iste, imaće veliki značaj za normalan život meštana, pogotovu ako se zna da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.