Za razbibrigu pred Roštiljijadu

LESKOVAC

Na vašar, na Panađurište kude stanicu sabere se beli svet. Od volovska kola, taljige i špediteri i kupovi od paprika, paradajzi, krastavice, lubenice i koe ti ne vođe i koe ti ne sve – ne može se prođe, a od mirisi od pljeskavice, ćevapi, kobasice, ražnjići, vešalice i sve što može na ckaru da se peče – ne može se izdraži. Kude Dedićevu livnicu ringišpili, točkovi zašvajjsovani na dugače metalne motke zakačene za gvozdeni stub da se vrtiv u krug i da gi niki ne ukrade. Pa cirkusi s Miki mauzi i raznorazni cirkusanti – sve se toj vrti i trešti. Prolećni i jesenji vašar kd je na Panađurište se sobere i cel belosvetski svet – sitničari s ,,nirnberaj’’, sitni i krupni lopovi, džeparoši, secikese, prevaranti, džandari, gatarice i vračarice.
,,Srećke pa nećke
Za muško za žensko
Za mlado za staro
Sreća te gleda
Đavo ti neda
Vračarica gatarica sve pogađa, sve kazue: kolko će godina živiš, kolko će prođeš u život.
Ta, koe, da ti pričam:
Imaš dvojicu dušmani. Jedan plavi, drugi crnomanjas. Jedan ti ulazi mušterija, drugi ti izlazi! Turi neki dinar na beleg! Sve ti ima kazuem!
%
Blagoje voli da popije i toj – iz vrčvu. A po sela kd ide ss Slavka Šatorče da prodava sitnice i drugu robu – pijev rakiju iz crepulju. Za toj po kafane i kazujev da je Blagoja Vašarski ss drugari pet ženski miraza popija. Kd ga majka Cveta, žena Zagorka i deca vikav da ide doma pijan i kd ulegne u kuću – sve je veselo. Nema tepanje, nema vikanje i jurenje, niti pa beganje i krienje po komšiluk. Svi su doma i sve je po red – ton – bariton , ton – bariton sve pet ćerke pevav pesme koje gim Blagoje kaže, a najviše je voleja ,,Šano, dušo, Šano’’.
Kd se na Blagoju rodi prva ćerka, Brana, baba Cveta svi prozori na kuću otvori – da čujev komšije što se rodilo devojče. A kd se i peto devojče, Vida, rodi – komšije i drugari mu, po kafane, kazuev:
-Lele! Na Blagoju će zetovi uši da izedev! – peto žensko se rodilo!’’
A Blagoje Bašarski otide u cigansku malu, viknu bandu i dovede muzikanti na drugi breg i kazuje gim:
-Svirite, bre! – nek se čue i nek se znae da je Blagoja Vašarski dobija i peto devojče!
I sviri ciganska banda na drugi breg, trube će se rasprštiv od duvanje i gočevi icepiv od udaranje s tupani. I ne smo komšije i čaršije kude Slavuju i Zajci, nego sve do Spomenik se čuje kako se Blagoje veseli za peto devojče.
I žive 85 godine, al mu ni edn uši ne izede, nego mu ćerke voliv i čuvav!

Sava Dimitrijević

Iz knjige BAČE POGOLEME OD SOKACI

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sveta
Sveta
6 godine pre

Neje sm Blagoje meraklija,neg si je cel Leskovac i Leskovčani taki.Meraklije na jedenje,pijenje i onuj si rabotu.Meraklije na život.A za stari,e tuj si imav poštovanje.Ma Leskovčani su toj.Ajd u zdravlje pa će se vidimo na roštiljijadu uz ćebapčki i mezetluci.