Za podsticaj poljoprivrede 35 miliona dinara

VRANJE

 

Od 266 pristiglih zahteva koje su podneli poljoprivedni proizvođači sa teritorije grada Vranja na konkursu za razvoj poljoprivrede odobreno je 178. Odobrena su sredstva za pčelarstvo, nabavku stoke i plastenike i sa njima je gradonačelnik dr Slobodan Milenković u ponedeljak potpisao ugovore. Za kupovinu opreme za navodnjavanje i bušenje bunara ugovori će biti naknadno potpisani.

Iz budžeta grada ove godine opredeljeno je 35 miliona dinara u ove svrhe, a prošle  sedam miliona manje, rekao je gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković.

„Cilj je da povećamo sredstva za podsticaj poljoprivrede i naša namera je da to bude pet odsto ukupnog budžeta grada Vranja, a to je od 110 do 150 miliona dinara. Poljoprivredna proizvodnja je neiskorićena šansa i nadam se da će ova sredstva doprineti da se  unapredi proizvodnja. Kroz partnerski odnos pokazujemo odgovornost prema vama, razvoju poljoprivrede i seoskih sredina uopšte“, rekao je gradonačelnik.

 

Najviše projekata pristiglo za nabavku sistema za bušenje bunara, navodnjavanje i za razvoj pčelarstva, kazao je većnik za poljoprivredu, Aleksandsar Janjić.

 

,,Poljoprivreda je naša velika šansa i zato preduzimamo sve mere za brži razvoj. U prethodnom periodu preduzeli smo niz aktivnosti, poput održavanja edukacija, sastanaka, anketiranja, ulaganja u sistem protivgradne zaštite. Nastavićemo sa tom praksom, a posebno sa ulaganjem u razvoj infrastrukture. Prioritet će se odnositi na sistem za navodnjavanje, za nabavku protivgrdanih mreža, razvoj voćarstva i stočarstva i prerađivačke industrije. Radimo na tome da se za to stvore uslovi“, rekao je gradski većnik za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači kojima su odobrena sredstva su zadovoljni.

Dugogodišnji pčelari Ninoslav Ilić i Goran Cvetković kažu da od tog posla žive i da će im odobrena sredstva mnogo značiti.

I Goran Janković, koji se bavi stočarstvom, smatra da je dovoljno da u toru ima samo jedno grlo stoke više, pa da se profit uveća.

Prilikom potpisivanja ugovora rečeno je da će lokalna samouprava podsticajna sredstva poljoprivrednicima uplatiti u što kraćem roku.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare