Za niške akademce biće pripremljeno 30 tona zimnice

NIŠ

Studenti fakulteta Univerziteta u Nišu , koji se hrane u studentskim restoranima, mogu da se pohvale da jedini u Srbiji jedu turšiju koja je pripremljena na domaći način po recepturi naših baka koja se brižljivo čuva u Studentskom centru, a koji je jedini u državi koji sam pravi zimnicu za  niške akademce. Priprma turšije je u toku, pere se i čisti paprika koja se potom slaže u burad koji se čuvaju u najvećem špajzu u Srbiji na nekih 400 kvadrata, koji će kada se sve završi, biti napunjen sa preko 30 tona povrća pripremljenog za zimu.

                                         „Studentski centar Niš je jedini centar u Srbiji  koji sam priprema zimnicu. Našli smo idealni odnos kvaliteta i cene, zimnica je kvalitetna a cena je niža nego da smo je nabavili već pripremljenu. Ove godine spremamo preko 30 tona zimnice. Studentima ćemo je ponuditi već 20.novembra. Već početkom marta burad je prazna.Povrće  koje se koristi za spravljanje zimnice kupuje se od dobavljača koji imaju sve ateste i sertifikate. Kada povrće stigne kod nas vrši se poslednja kontrola kako bi smo bili sigurni da se studenti hrane zdravim namirnicama“, kaže Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora za iskranu Studentskog centra Niš.

                                          Ranđelović dodaje da se  za pripremu zimnice ne korsite konzervansi tako da je hrana koja se nudi studentima bezbedna što je za studente i najvažnije.                          

                                         Zimnica se priprema po starom receptu koji se čuva u Studentskom centru Niš, kaže Slađana Arsić, tehnolog u SC.

                                         „Veoma je važno da proizvod bude zdrav, dobra higijenska  praksa tokom obrade povrća a tu je tradicionalni recept. Za pripremu  ne koristimo konzervanse, a važna je i temperatura gde se zimnica skladišti a ona ne sme da bude viša od 15 stepeni Celzijusa. To je garancija da pripremljena zimnica traje dugo i da izgleda kao da je juče stavljena. Od 2005. gdoine do sada u Centru se zimnica priprema na tradiocionaln i domaćinski način“, ističe Arsić.

                                      Osim kisele paprike, za zemu se ostavljaju osam vrsta povrća. U posebnu burad se , opet, na tradicionalni način kiseli kupus, a tu su i kornišoni kao i šargarepa i još neko povrće.  Pripremu zimnice kontroliše i Bojan Božić,šef kuhinje koji dodaje da ase u proseku za zimu stavi 8 tona kupusa,   7 do 8 tona paprike, 2 tone kornišona, 1,5 tona  kornišona i zelenog  paradajza. Ove godine će biti i više od toga jer očekujemo veći broj studenata u manzama budući da ih je prošle godine bilo manje zbog korone. Ineč, ovu količinu zimnice zaposleni u SC pripreme za oko 6.000 studenata koji se hrane u studentskim menzama.

                                      „Zimnicu služimo kao salatu u toku zimskih meseci, ali se od nje pripremaju i jela koja studenti posebno vole. Od kiselog kupusa se pripremaju  sarme a da su dobre potvđuju nam i studenti koji svakaog dana pitaju kada će ponovo biti na jelovniku. Spremamo i punjene paprike, podvarak sa suvim mesom“, kaže Božić.

                                     A dobre zimnice nema bez nutricioniste. Za to je zadužena Dušica Jevđić Delić.

                                     „Zimnica koja se pravilno pripremi ne gubi nikakvu nutritivnu vrednost. Ona čak i dobija  probiotičke osobine koje su veoma bitne. Frementacijom se ne gube  ni vitamini ni enzima, a fermentisana hrana je čak zdravija od pasterizovane. Unosom zimnice studenti unose i dosta vitamina, a posebno ima dosta vitamina C“, objašnjava nutricionista u Studenstkom centru Niš.

                                     Prema rečima Ljiljane Milojković zaposlenima u Studentskom centru ne pada teško priprema zimnice mada se radi o tonama i tonama povrća. Kaže Ljiljana da je potrebno dosta vremena, ali da oni to rade sa ljubavlju pa im ništa nije teško.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare