Za nasilje nema opravdanja, zaustavimo ga zajedno!

             

LESKOVAC

SOS telefon u Leskovcu, u ovoj godini obeležava 25. godina postojanja. Podršku i pomoć je dobilo više od 12.000  žena sa iskustvom nasilja na teritoriji Jablaničkog okruga. Poučene dosadašnjim  iskustvom taj broj se na žalost svake godine povećava. Samo u ovoj godini javilo nam se oko 370 žena koje su doživele neki vid nasilja. Za samo tri meseca trajanja vanrednog stanja i zabrane kretanja broj korisnica usluga se povećao za 30%, saopštila je organizacija Žene za mir

“Rodno  zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima, od porodice do radnog mesta i javnih prostora. Povodi su mnogobrojni, ali se uzroci zasnivaju na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definisanju rodnih uloga i odnosa među ženama i muškarcima.

             Takođe, po podacima Autonomnog ženskog centra u ovoj godini ubijena je 21 žena u porodično partnerskim odnosima. Za 6 slučajeva još uvek nemamo informacije da li je počinjen Femicid.  

              U ovoj godini punoj izazova, Mreža žena protiv nasilja šalje snažnu poruku javnosti: u ime svih  žena, naročito obespravljenih i siromašnih, onih kojima je pristup medicinskoj negi otežan, onih koji su  ostale bez posla, onih koje su na margini društvenih tokova, ali i svih žena koje su u svakodnevnoj  nelagodi i strahu boravile zatvorene i izolovane sa nasilinicima – Za nasilje nema opravdanja,  zaustavimo ga zajedno! 

Kampanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991.

                 Kampanja počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra- Međunarodnim danom ljudskih prava.

                 Već 30 godina, ženske NVO pružaju uslugu sos telefona, kao podrška i oslonac u prvom koraku izlaska iz nasilja, ženama koje se kroz lični problem nose sa  teškim poremećajem u svakom segmentu života.  

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miki
Miki
3 godine pre

A šta sa muškarcima, koji vrlo često trpe nasilje? Mislim da žene to rade sofisticiranije, lukavije, sistematskije. Načini su mnogobrojni. Kod nas se priča pričica o odnosu muža posle ženidbe: “nisam znao da me otac i majka toliko mrze. A tek braća i sestre. Oženio sam se i žena mi je razbistrila glavu”. I, kako se oseća muškarac koji se posvađa, zameri sa najbližima po nagovoru supruge? I šta kad shvati da je pogrešno poslušao?
A tek onda kad žena zanemari muža zbog drugog muškarca? Da li samo muškarci varaju, zanemaruju svoje žene?
A mi muškarci nemamo udruženje, zakon ovo nasilje ne prepoznaje, sramota nas je da to priznamo, da se o tome priča, tako da mislim da smo mi ugroženiji. A i kaže se da pametna žena može sa mužem da radi ono što osmisli, kako hoće.