Za Leskovac ZAJEDNO: Dug Doma zdravlja i Apoteke oko milijardu, moraće da se plaća iz budžeta grada

LESKOVAC

Dug leskovačkog Doma zdravlja i Apoteke je oko milijardu dinara a moraće da se plaća iz budžeta koji pune građani Leskovca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Grupe građana “Za Leskovac-ZAJEDNO”.

Nosilac liste “Za Leskovac-ZAJEDNO” dr Nenad Zdravković rekao je da je leskovački Dom zdravlja na današnji dan u blokadi 221 milion dinara i dodao da to, zapravo, znači “da je realan dug oko pola milijarde dinara”,

On je rekao i da je dug Apotekarske ustanove veći od 500 miliona dinara.

„Dom Zdravlja je u blokadi 2.337 dana što je oko 7,5 godina”, rekao ej Zdravković i dodao da se “niko ko vodi Dom zdravlja oko toga ne sekira” i da s eništa ne preduzima tim povodom.

Zdravković je podsetio na obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje je ovaj izrekao 2018. godine u Nišu, da će Leskovcu i Vranju dati novac iz budžeta, 20 miliona evra da bi Dom zdravlja i Apotekarska ustanova izmirile dugovanja da ne bi dug pao na teret građana.

On je rekao i da je “vođen tom pričom” gradonačelnik Cvetanović sutradan na konferenciji za novinare obratio građanima Leskovca i rekao da će ovaj grad dobiti 20 miliona evra od Republike na ime ovih dugovanja.

“Od toga s enije ništa desilo”, rekao je Zdravković.

On je rekao da su za ovakvo stanje, uništavanje Doma zdravlja i zatvaranje gradske Apoteke, odgovorni kako sadašnji tako i bivši rukovodioci.

Oni je podsetio da su on i njegove kolege iz odborničke grupe još 2014. godine u Skupštini grada Leskovca govorili da će Apotekarska ustanova doživeti propast.

Zdravković je rekao se u Domu zdravlja i ranije zapošljavao stranački kadar, bez potrebnih kvaslifikacija i da su, “odmah sutradan” prebacivani u bolnicu i dobijli rešenja “za stalno”.

On je rekao i da je u vreme korone u Domu zdravlja u Leskovcu zaposlen 41 radnik i da to opet nije učinjeno po kvalifikacionim sposobnostima već stranački.

Na pitanje novinara JUGpressa da li bi bilo bolje da je taj dug počeo da se otplaćuje ranije, Nenad Zdravković je rekao da svaki pametan domaćin, čim dobije račun za struju na npr. 5.000 dinara, mora da razmišlja o tom dugu i da traži rešenje za to.

„Daleko veća odgovornost je voditi instituciju od značaja i moralo se tražiti od grada, od poslanika, gradonačelnika, republičkih funckionera da vrše pritisak na ministartsvo, da mole kako bi dug prešao na republika, ali i da, ako od toga nema ništa, izađu pred građane Leskovca i kažu da nema ništa od republike. Nakon toga bi se ušlo u neki kredit ili u reprogram, ali je trebalo da se krene odavno u tu priču. Razlog za to su kamate, koje su svakodnevne i dalje su još veće opterećenje.“

„Dug za Dom zdravlja i Apoteku je sada oko milijardu dinara. To je, građani naši, 100 evra najmanje po svakom odraslom stanovniku. Dakle ono što ste dobili po 100 evra od Republike u narednih godinu, dve samo po osnovu ovom osnovu ćete vratit tako što će povećati porez na imovinu, na poljoprivredno zemljište, povećaće se takse, jednostavno to se mora vratiti“, upozorio je odbornički kandidat Nebojša Cakić.

On je rekao da je Domu zdravlja “neustavno” isplaćivan iznos za plate zaposlenih iako im je račun u dugogodišnjoj blokadi.

Cakić je rekao i da su oni, kao opozicija u Skupštini grada, više puta upozoravali da će taj ogromni dug za ove dve zdravstvene ustanove morati da vraća osnivač, a to je grad, ali da “nisu hteli da nas slušaju i nisu znali kako da to najbolje urade”.

Ukazao je na primer grada Vranja koje iod prošle godine vraća dug za svoju apoteku koja normalno radi , za razliku od leskovačke , koja je zatvorena.

Nebojša Cakić je prokomentarisao izjavu predsednika Vučića, koji je rekao da mu nije jasno kako može da se krade kada se nabavlja medicinska i ostala zdravstvena oprema.

„Neka dođe u Leskovac i njegovi visoki stranački funkcioneri će ga tome naučiti. Što se Apoteke tiče, mi smo o tome govorili da će doći do propasti još 2014. godine, kada se direktor Apoteke i tzv. privilegovan sloj šetao po svetu, po kongresima i primali enormne plate uvećane za 30-ak %. Došli smo dotle da su apoteke zatvorene, uništene i ljudi su u velikim problemima. Mi smo u skupštini predlagali mnoga rešenja, nijedno nije prihvaćeno. Podsećam da je ova vlast nasledila plus od 250 miliona dinara, da je republika na ime otpremnine dala još 200 miliona, što znači da je neko za samo 6-7 godina napravio dug od milijardu dinara. Kasno su napravili komisiju, kasno su zahtevali od republičkog ministarstva da se uključi u rešavanje dugova i sada smo došli u poziciju da te dugove će morati da vrati lokalna samouprava, na šta smo sve vreme ukazivali. Recimo, Vranje je svoje dugove, koji su bili manji, već vratilo, a Gradsko veće Bora, koji duguje oko 500 miliona, je donelo odluku da taj dug vrati na 21 mesečnu ratu. I naš grad će to morati da vrati, što znači da je najsposobnije rukovodstvo SNS-a, gde su svi doktori, napravilo dug od blizu 12 miliona evra. To otprilike ispadne 100 evra po stanovniku. Na žalost, ovaj dug su napravile ustanove čiji je osnivač Grad Leskovac i ta dugovanja će morati da vrati, bez obzira ko bude bio vlast. Ta dugovanja ne mogu da nestanu, ona su tu. Oni su tvrdili da će to da izmiri republika, obećao je i predsednik da će tako da bude, ali je sve ostalo samo na obećanjima. Oni su imali sve poluge vlasti, ali uopšte nisu razmišljali o tome, a sada ćemo morati svi to da vraćamo.“

Nebojša Cakić je pojasnio način na koji su uposlenici, pored blokade, uspevali da prime plate, rekavši da je Vlada Srbije svako godine donosila odluku kojom se omogućava da se ne vrši izvršna isplata prema dobavljačima, nego se vrši putem cesija i asignacije. Dakle, varaju se građani, jer kad vi dugujete državi to morate da platite, ali kad država duguje vama onda sledi posebna odluka vlade. To je apsolutno neustavno i nezakonito, ali to tako traje dugi niz godina.“

Cakić je pozvao Leskovčane da razmisle kome će dati glas na predstojećim izborima i dodao da su “sve preostale pet liste, koje su do sada predate, učestvovale na ovaj ili onaj način u vlasti i do sada.

ZAŠTO SE KRIJU INFORMACIJE O KORONI?

Na pitanej novinara JUGpressa kako gleda na činjenicu da se u Leskovcu danima ne znamo koliko ima zaraženih od korone, da aktuelna vlast na taj način šalje poruku da korone kod nas nema, a informacije sa terena govore drugačije Zdravković je rekao :

“Na sva pitanja vezana za koronu ću govoriti onog trenutka kada se zatvori kovid-bolnica u Leskovcu, s obzirom da sam lekar koji radi u istoj instituciji. Što se ovog pitanja tiče, mi smo sve vreme trajanja epidemije od strane Kriznog štaba i rukovodioca zdravstvenih ustanova dobijali podatke koji su dolazili ili sa zakašnjenjem ili nisu bili tačni, odnosno razlikovali su se od podataka koji su izašli na sajtu kovid.rs. Da li je to njihova neobaveštenost, neznanje ili namera, o tome ćemo tek da govorimo. Generalni utisak i naš i građana sa kojima komuniciramo je da se podaci građanima serviraju na način da ne bi došlo do panike. To se desilo i u danima kada smo imali problem sa „Jurom“, pa 2-3 dana nemamo obraćanje od strane Kriznog štaba i nemamo podatke o broju obolelih, gde su hospitalizovani ili ih imamo sa zakašnjenjem. To je bio manir za sve vreme trajanja epidemije”, rekao je on.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare