Za konzervaciju eksponata iz riznice manastira Sv. Prohor Pčinjski 700.000 dinara

VRANJE

Na Konkursu za muzejsko nasleđe 2020. godine Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je finansiranje projekta Narodnog muzeja u Vranju pod nazivom „Riznica Sv. Prohor Pčinjski“.

Izdvojeno je 700.000 dinara za projekat konzervacije i rekonstrukcije artefakata otkrivenih u manastirskoj porti tokom arheoloških istraživanja od 1982. do 2009. godine.

Deo otkrivenih artefakata bio je izložen u stalnoj postavci Riznice manastira od 1998. godine, a delom u stalnoj postavci Narodnog muzeja Vranje.

Projekat „Riznica Sv. Prohor Pčinjski“ – Prva faza, realizuje se na osnovu dugogodišnje saradnje Eparhije Vranjske i Narodnog muzeja Vranje, u sklopu obeležavanja dva velika jubileja 950 godina od izgradnje manastirske crkve Sv. Prohora Pčinjskog u vreme vizantijskog cara Romana 4 Diogena i 700 godina od obnove crkve od strane kralja Milutina.

Cilj je da se artefakta iz stalne izložbene postavke konzerviraju, rekonstruišu i zaštite. To je preduslov za novu stalnu izložbenu postavku po najsavremenijim muzeološkim principima.

Narodni muzej Vranje projekat realizuje u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju u Beogradu.

U tu instituciju artefakta su transportovana na konzervatorski tretman, uz prethodno snimanje stanja i izradu Elaborata.

Realizacija prve faze projekta biće završena do kraja tekuće godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare