Za jubilej priprema nove studijske grupe- digitalna humanistika

NIŠ

Svečanom akademijom u  Narodnom pozorištu kojoj je prisustvovao i ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić Filozofski fakultet u Nišu je obeležio pola veka postojanja i rada.                 

Za ovih pola  vekaviše  od 10.000 studenata diplomiralo na ovom fakultetu, a značajan broj njih je završilo i master studije dok je  njih 200 dobilo diplome doktora nauka, kazala je dekanica fakulteta profesorka dr Natalija Jovanović ističući da se sam fakultet razvijao kroz nekoliko etapa.

               „Ono što nas izdvaja od ostalih fakulteta je to što su nama studenti na prvom mestu. Ovde studenti nisu samo broj. Oni studiraju u malim grupama i uključeni su u veliki broj vannastavnih aktivnosti i što je najvažnije imamo obnovljen prrofesorski kadar. Fakultet prati i zahteve tržišta rada jer je nekoliko studijskih grupa otvoreno na osnovu potreba za tim kadrovima. Sa tom praksom nastavljamo i  sada  se pripemamo za akreditaciju novog studijskog programa, digitalna humanistika“, dodala je dekanica fakulteta dr Natalija Jovanović.

                    Jedini problem sa kojim se Filozofski fakultet trenutno sreće, a da bi mogao dalje da se razvija, je nedostatak prostora.

                     „Imamo istorijski problem sa studijskom grupom za hemiju PMF-a koji nema nikakve veze sa nama. Jedan deo prostora smo uspeli da oslobodimo i tu smo napravili predivu biblioteku i čitaonicu koja služi na ponos. Imamo i istorijsku učionicu gde su izložena dokumenta koja svedoče o osnivanju i radu fakulteta. Ono što očekujemo zahvaljujući ministarstvu je stvaranje uslova da se studijska grupa za hemiju preseli tamo gde je matica i da mi svoju zgradu dobijemo u svoje ruke“, istakla je Jovanović.

                     U trenutnoj epidemiološkoj situaciji Filozofski fakultet radi po kombinovanom modelu nastave.

                      „Neke grupe, neki departmani, posebno oni mali, gde postoji izrazita želja nastavnika i studenata, uz izričito poštovanje epidemioloških mera, ima mogućnosti da  nastavu prati neposredno. Inače na našem fakultetu su svi profesori  vakcinisani osim onih kojima lekari nisu  dozvolili zbog prirode njihove hronične bolesti. Visok je procenat i studenata koji su vakcinisani i njih je oko 50 posto“, zaključila je dekanica dr Natalija Jovanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare