Za inovacije 4,5 miliona evra malim i srednjim preduzećima

NIŠ

Fond za inovacionu delatnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za program ranog razvoja i program sufinansiranja inovacija  raspisao je javni poziv na koji mogu da učestvuju mala i srednja preduzeća.  

Za ove namene opredeljeno  je 4,5 miliona evra, od ćega je 2,5 miliona evra obezbedila Evropska unija a preostali deo se finansira iz budžeta Republike Srbije preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva finansija. Javni poziv je otvoren do 1.jula, a sredstva su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.

Ovo je šesti put da Fond dodeljuje sredstva za sufinansiranje inovacija , odnosno sedmi put za Program ranog razvoja, a program će biti nastavljen i u idućim godinama.


Programi koji su danas predstavljeni u Startap centru na Elektronskom fakultetu namenjeni su  za programe  malih i srednjih preduzećima. Radi se o dva programa –  Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija objasnio je  kazao je Vladimir Vojvodić, samostalni stručni savetnik u Fondu za inovacionu delatnost koji je na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu u predstavio programe.

Da bi moglo da se konkuriše za Program ranog razvoja koji je  namenjen  mikro i malim preduzećima potrebno je da ona posluju na duže od tri godine i da razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu.

Program ranog razvoja je faktički namenjen za startapove, mala preduzeća, koja tek kreću ili su u procesu osnivanja.

“„Što se tiče preduzeća iz Niša uvek imamo dobar odaziv kako za startapove tako i za sufinansiranje inovacija. Po nekoj statistici između 30 i 40 posto svih dobitnika za Program sufinansiranja inovacija dolazi iz Niša tako da je tu veoma jaka inženjerska baza i verujemo da će i ovog puta biti tako i da ćemo podržati i niške kompanije“, kazao je Vojvodić i dodao da “program ranog razvoja namenjen je za startap preduzeća, mikro i mala privredna društva osnovana u Srbiji u većinskom privatnom vlasništvu, ne starija od tri godine u trenutku podnošenja prijave. Oni mogu dobiti kroz ovaj program do 80 hiljada evra bespovratne pomoći za projekte koji traju do 12 meseci. Cilj tih projekata je da se razviju novi proizvodi, usluge i tehnološki procesi i tehnologije sa tržišnom primenom“.

Fond, faktički, podržava etablirana preduzeća koja imaju već neke poslovne operacije.

„Fond može dodaliti do 300 hiljada evra po projektu, stim što fondovo finansiranje ne može preći 70 procenata ukupnog budžeta projekta. Mogu se prijaviti mikro, mala ili srednja privatna preduzeća osnovana u Srbiji. Projekti mogu trajati do dve godine“, kazao je Vojvodić.

Preduzeća  koja konkurišu ua sredstva imaju obavezu sufinansiranja projekata. Za projekat ranog razvoja to je minimum 15 procenata a za  program sufinansiranja inovacija to je minimum 30 posto za mikro i mala preduzeća, odnosno minimum 40 posto za srednja preduzeća, objasnio je  je Vojvodić.

Projekati koje Fond razmatra i finansira mogu biti iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih privrednih grama.

„Ne postoje prioritetne oblasti ili nešto se se favorizuje i svi su dobro došli, ili kako mi volimo da kažemo „od malina do softvera“, istakao je Vojvodić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare