Za hodače po oblacima, i druge oblakoljupce


LESKOVAC/Srbija, 20. juna 2024. leta Gospodnjeg
NEMA NA NEBU OBLAKA. “SUMAGLICA” JE OD PRAŠINE PESKA IZ SAHARE.
Nebo iznad Leskovca, ali i iznad većeg dela Srbije, danas izgleda kao na priloženoj fotografiji. Disk sunca, kao kroz mlečno staklo, ne probija se kroz oblake, već kroz sloj peščane prašine koju su nam visinski mediteranski vetrovi doneli iz Sahare. Posledice – smanjena horizontalna vidljivost, otežano odzračivanje toplote sa zemlje (efekat vršnika, sača, crepulje), ređe se događa da prašina sprečava prodor toplote Sunca, temperature se kreću sa greškom od
+-5 Celzijusa od prognozirane. Prisutan je i porast stepena zagađenja vazduha, odnosno PM čestica, dnevna svetlost je prigušena, disk Sunca može se posmatrati i golim okom. U slučaju stvaranja oblaka, – čestice prašine su odlični nukleusi za to, – vlasnici automobila dobijaju (uz fudbalsko prvenstvo) dopunsku priliku za psovke, jer će kiša biti obavezno prljava, a vanredno pranje automobila obavezno.
Agrometeorološki udžbenici kažu da pojava prašine iz Sahare na našem nebu, može imati i dobru stranu: prašina sadrži u sebi brojne minerale, fosfor i gvožđe između ostalih, što dobrodođe biljnim kulturama kao đubrivo.
Vazduhoplovna meteorologija ne preporučuje prolaz aviona kroz ovakvu izmaglicu zbog mogućeg stradanja motora, a stari udžbenici meteorologije tvrde da su ranije sinoptičke situacije (pre početka dejstva globalnog zagrevanja) pogodovale da u proseku četiri puta godišnje pesak iz Sahare dospe na naše podneblje. Sa klimatskim promenama proj pojava je povećan na više od 15 godišnje.
Sa pojavom peska na nebu, inače, kuburi i ostatak Evrope u različitim delovima godine, ali to nije za utehu.

Nikola Milićević

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare