Za Dan pozorišta promocija Pozorišnog almanaha

NIŠ

Danas se obeležava Svetski dan pozorišta i tradicionalno se u svim teatrima uoči izvođenja predstave čita poruka nekog od uglednih pozorišnih stvaralaca.

Tradicionalnu poruku povodom Svetskog dana pozorišta koju svake godine objavljuje Međunarodni pozorišni institut (ITI), ove godine napisao je Karlos Seldran, režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube.

Tako će biti i večeras u Nišu u Narodnom pozorištu pre izvođenja predstave “ U čije ime”.  

Danas je u čast Dana pozorišta održana   promocija godišnjaka Narodnog pozorišta Niš „Pozorišni almanah 11.mart 2017 – 11.mart 2019.“ urednika Daniele Ivanović.

U ovoj publikaciji niškog teatra nalaze se svi podaci o premijerama predstava Narodnog pozorišta Niš u periodu od 2017. do 2019. godine. Na promociji su govorili Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš i Daniela Ivanović, urednik izdanja

 U almanahu su u centru pažnje premijere koje su izvedene 2017/2018 i 2018/2019. od 11. marta jedne do tog datuma druge godine, kada  se obeležava Dan Narodnog pozorišta Niš.

“U 2017/ 2018. godini imali smo tri premijere, a u narednom periodu izvedeno je pet premijera. Šesta je izvedena na sam Dan narodnog pozorišta “Putujuće pozorište Šopalović” . U naš almanah ušla je samo kao najava , kao najava Festivala “Teatar na raskršću” . Premijere u 2017/18  bile su “Mrtve duše” , “U čije ime” i mjuzikl “Cigani lete u nebo”. Najveći broj gledalaca ubedljivo pripada gledaocma koji su gledali ovaj mjuzikl.” kaže urednik izdanja Daniela Ivanović.  

Ona kaže da ovaj mjuzikl  i sada ima i veliki broj fanova i novih gledalaca. Ne manje popularne, ali ipak sa manjim brojem gledalacaca su predstave “U čije ime”,predstava “Gospođa ministarka” koja je od 2010 godine na  repertoaru  niškog teatra.

“ Ova pozorišna predstava i  dalje ima svoju publiku , što je i razumljivo” dodaje Daniela Ivanović.

 U Prvoj godini koju obrađuje almanah, kako kaže urednica almanaha  izvedene su 62 predstave a u 2018/19. izvedeno je 86 predstava.

“ Bilo je puno gostujućih predstava u oba perioda. naših gostovanja je bilo manje u prvoj godini , da bi broj gostovanja, naročito od oktobra 2018. do sada porastao na jedan pristojan broj. a ima tendenciju da bude još veći “ kaže Daniela Ivanović.

  Narodno pozorište Niš kao i svake godine , tačnije  od 1961. kada je počeo da se obeležava Svetski dan Pozorišta , pridružuje se tom velikom danu, najznačajnijem danu pozorišne umetnosti u celom svetu.

 “Večeras igramo predstavu “U čije ime”  koja na najbolji mogući način govori o položaju glumca u datom trenutku u društvu u kome se obraća. Aleksandar Mihailović autor komada “u Čije ime” prvak Narodnog pozorišta Niš pročitaće Poslanicu za Svetski dan pozorišta , tako da ovo pozorište kao jedno od najznačjnijih institucija u gradu Nišui u državi Srbiji , kao i svake godine daje svoj puni doprinos, pre svega igranjem predstave. Ne postoji drugačiji način da se na najbolji način odužimo publici, već da odgrate predstavu za svoju publiku.” rekao je tim povodom Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare