Za Bosilegrad i još četiri opštine zakonska obaveza o raspisivanju konkursa ne važi

BOSILEGRAD-BEOGRAD-SKENICA-GADŽIN HAN-LAPOVO-RAČA

Opštine Bosilegrad, Rača, Gadžin Han, Sjenica i Lapovo nisu raspisale nijedan konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od kada je donet Zakon o javnom informisanju i medijima 2015. godine, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Taj zakon i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja propisuju je da rbija, autonomne pokrajine i jedince lokalne samouprave izdvajaju iz budžeta deo sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović rekla je da Zakon ne propisuje sankciju zbog neraspisivanja konkursa, ali ukoliko Ministarstvo dođe do saznanja da određene loklane samouprave nisu raspisale konkurs, obaveštava ih da su dužne da postupaju u skladu sa Zakonom i raspišu konkurs.

“Ministarstvo kulture i informisanja je u neposrednom kontaktu sa lokalnim samoupravama i redovno ukazuje na obavezu raspisivanja konkursa, odnosno doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima“, navela je Trifunović.

Ona je za UNS objasnila da se Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bliže uređuje sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa i propisuje obrazac za prijavljivanje za projektno sufinansiranje.

Slavica Trifunović je dodala da je planirano da se izmenama i dopunama Zakona predvide određene mere, odnosno da se predvide mehanizmi kojima bi se sankcionisalo ponašanje onih lokalnih samopurava koje ne postupaju u skladu sa Zakonom, odnosno ne poštuju obavezu raspisivanja konkursa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare