Za 10 godina kroz Sigurnu kuću je prošlo više od hiljadu žena

NIŠ

Sigurna kuća u Nišu obeležila je deceniju postojanja. Za prvih 10 godina u ovoj ustanovi smeštaj je našlo više od 1.000 žena, koje su bile žrtve porodičnog nasilja. Ova ustanova osim nužnog smeštaja pruža  i mogućnost ekonomskog osnaživanja žena.Već deset godina jedina adresa gde spas od nasilnika potraže žrtve porodičnog nasilja je niška Sigurna Kuća, jedina u ovom delu Srbije osnovao je grad Niš.

 “Za sve te godine postojanja Sigurne kuće, i sami smo to videli i uverili se u to, nije bilo praznih soba. Niš je pre deset godina bio prvi i jedini grad u Srbiji koji je doneo osnivački akt o osnivanju ustanove i žene i decu, žrtve porodičnog nasilja. To je bilo jako važno da bi mogli da finansiramo stručnjake koji rade sa ženama koje trađe iz kruga nasilja”, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

                  Mnogo teških sudbina obeležilo je  prvih deset godina postojanja ove ustanove.

                   “Za ovih 10 godina sreli smo se puno teških priča od kojih bi i najtvrđe srce zaplakalo.Nije lako gledati baku koja je morala da napusti svoj dom u kome je rasla, negovala decu i gledala svoju porodicu.Nije lako gledati ni trudnicu koja plače zbog batina, nije lako po hladnoći videti ženu koja je sva u modricama dolazi sa svojom decom u našu ustanovu”, krajnje emotivno je opisala susrete sa ženama koje su se obrćale Sigurnoj kući za pomoć Sonja Šćekić, direktorka ove ustanove.

                    Nasilje ne treba trpeti i iz tog začaranog lavirinta treba što pre izaći glavna je poruka svim ženama koje trpe porodično nasilje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare