VULIN URUČIO SERTIFIKAT USTANOVI ZA STARE

LESKOVAC

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin uručio je danas Ustanovi za odrasle i starije „Leskovac“ rešenje kojim se utvrđuje da ova ustanova ispunjava uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih osoba a ova licenca je dodeljena na pet godina.
Vulin je rekao da sistem licenciranja organizacija socijalne zaštite i stručnih radnika ima za cilj unapređenje i standardizovanje kvaliteta socijalne zaštite u Srbiji I da taj process mora da se završi u 2016. Godini za svih 211 ustanova.
Bez obzira da li živite u Leskovcu ili Beogradu, Vi mora da imate iste uslove, rekao je Vulin.
On je rekao da je ovo treća licenca koja se izdaje na teritoriji Rešublike Srbije .
“Leskovac je veoma visoko plasiran I to ne bi bilo moguće bez podrške lokalne samouprave I nmadležnog ministrstva”, dodao je Vulin.
Ministarstvo za rad je ovom centru u 2015. godini dodelilo jedanaest miliona dinara, rekao je Vulin.
On je rekao da je Vlada Srbije “ socijalno odgovorna”.
“I ove godine idvojila je 95 milijardi dinara za socijaklna davanja I nije smnajila ni jedan jedini dinar za ove namene”, rekao je Vulin I dodao da se štednja “na naugroženije ne odnosi”.
Po njegovim rečima od 2000. godine do sada izdvojena je najveća količina novca za socijlnu zaštitu, za process licenciranja ustanova a za usluge u zajednici 400 miliona dinara.

Najavio je da će ministrstvo na čijem je čelu nastaviti da se bori protiv ilegalnih domova za stare.
Vulin je rekao da su u protekle dve godine izrečene 37 zabrane rada takvih domova, što je , kako je objasnio “skoro polovina svih zabrana u proteklih 11 godina”.
“Mi ćemo s eizboriti sa ilegalni domovina. Niko neće ostaviti svog starog oca ili majku u ilegalnom domu i koja im neće pružati adekvatnu uslugu dostojnu ljudskog bića”, rekao je on.
On je upuitio molbu sugradjanima da provere na sajtu ministarstva koji domovi imaju dozvole za rad, pre no što odluče da u nujih smeste svoje roditelje ili neko drugo ljudsko biće.
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je lokalna samouprava, zajedno sa resornim ministarstvom , finansirala I projekat usluga staračkim domaćinstvima I da je u protekle tri godine četrdeset gerento domaćica brinulo o dvesta staračkih domaćinstava.
Cvetanović je najavio I završetak dnevnog boravka za stare, jedinstveni u Srbiji, za čiju izgradnju je grad izdvojio 7,5 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare