Vulin u Vranju na Sajmu ženske socijalne ekonomije

VRANJE

Udruženje poslovnih žena i nevladina organizacija „Životna pomoć“ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovali su u Vranju mini Sajam ženske socijalne ekonomije.

Učesnice sajma na 18 štandova izložile su razne proizvode, od hrane i pića do ukrasnih predmeta i garderobe. To su žene preduzetnice iz Pčinjskog okruga koje su uz pomoć države, Nacionalne službe za zapošljavanje, domaćih i inostarnih nevladinih organizacija dobile početna sredstva za započinjanje sopstvenog posla.

„Samo 25 odsto žena preduzetnica su vlasnice ili direktorke preduzeća u kojima rade i posluju“, kaže Tijana Milovanović iz Udruženja poslovnih žena u Vranju.

Vlada čini napore da pomogne najranjivijim kategorijama i žene imaju prioritet, rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„U 2016. godini zaposleno je 137.304 žena, što je u odnosu na 2015. povećanje 8,4 odsto. Prioritet pri zapošljavanju imaju žene žrtve porodičnog nasilja, a poslodavci koji ih zaposle imaju subvencije od države. Po prvi put sve žene koje su na bilo koji način prijavljene ostvarivaće pravo na porodiljsku nadoknadu. To znači da žene koje su radile na privremenim ili povremenim poslovima, po osnovu autorskog ili ugovora o delu, prijavljene na poljoprivrednom gazdinstvu, ili su vlasnice, sve će u skladu sa onim što je uplaćivano ostvarivati pravo na porodiljsku naknadu. Time pokazujemo da cenimo žene i da želimo da se osećaju bolje“, rekao je ministar Vulin.

On je rekao da je u pripremi Zakon o socijalnom preduzetništu i da će uskoro biti gotov.

Sajam je posetio i gradonačelnik Vranja  Slobodan Milenković koji je rekao da je impresioniran onim što je na sajmu video. Podsetio je da je i 2017, godina preduzetništva i da je veoma bitno da se sve više razvija žensko preduzetništvo. Svim ženama dao je punu podršku da nastave da i dalje rade i unapređuju sopstvenu proizvodnju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare