Vulin obišao vojnu bazu “Jezerska mahala” kod Bujanovca

BUJANOVAC

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da postoji upozorenje KFOR-a da bi se mogli očekivati incidenti u Kopnenoj zoni bezbednosti.

“Takve informacije, koje se dobiju od respektabilne strane kao što je KFOR, proveravaju se i čini se sve da se bilo kakvo eventualno nasilje ili bilo šta što može ugrožavati bezbednost na svaki način prepozna i spreči”.

“Političke trzavice koje se osećaju među Albancima u Prištini i njihov očigledan strah od formiranja Specijalnog suda jeste faktor destabilizacije na prostoru Kosova i Metohije, ali to je nešto na šta, na prvom mestu treba da reaguju predstavnici međunarodne zajednice. Mi isključivo priznajemo UNMIK, KFOR i EULEKS, dakle predstavnike međunarodne zajednice i od njih očekujemo da vode računa o bezbednosti svakog ko živi na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vulin.

“Za nas je potpuno neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova kao i to da se Specijalni sud na bilo koji način umanji, odloži a posebno ne ukine. Mi brinemo o bezbednosti svakog građanina, u skladu sa Rezolucijom 1244 i ne prihvatamo da može da postoji bilo kakva oružana sila na Kosovu i Metohiji osim KFOR kao i da zločini pripadnika OVK ne budu kažnjeni”, rekao je Vulin.

I načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, proveli su božićno jutro sa pripadnicima Vojske Srbije angažovanim na obezbeđenju administrativne linije na bazi „Jezerska mahala“ u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Tokom razgovora s pripadnicima Vojske Srbije, Vulin je istakao da je veoma zadovoljan što je već prva isplata prinadležnosti u novoj godini povećana, iako je reč zapravo o decembarskoj plati i da je poboljšanje standarda pripadnika prioritet Ministarstva odbrane i u narednom periodu.

Vulin je u svoje lično ime, i u ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, čestitao veliki praznik tradicionalnim hrišćanskim pozdravom “Hristos se rodi”, i istakao da naše društvo danas živi bezbedno i u uslovima mira koje nam je itekako potrebno, a da je “sigurna i stabilna Vojska kakvu danas imamo garant mira na našim prostorima i šire”.

“Mi danas mislimo i na one koji nisu sa nama, i na one Srbe koji su u enklavama i na naše sunarodnike bez obzira gde oni žive i kako žive. Ispunjavamo svoju ulogu i obavezu da o njima brinemo. Vojska Srbije će nastaviti da čuva Kopnenu zonu bezbednosti, mir i sigurnost svakog svog građanina, nikad ne vodeći računa o verskoj ili nacionalnoj pripadnosti, već uvek samo o zakonu i ustavu i budućnosti naše dece”, rekao je Vulin.

On je rekao i da je Vojska Srbije čuvar naše države, tradicije i mira.

“Bez snažne i uspešne Vojske nema snažne i uspešne države, zato danas kada se radujemo miru i kada se svojim porodicama provodimo ovaj veliki i važan praznik, hoću da svi znate da mira, sigurnosti i stabilnosti nema u zemlji u kojoj nema snažne vojske i snažnih bezbednosnih struktura. Nema pomoći, investicija i nema razvoja ukoliko nemate sigurnost, stabilnost i mir. Pripadnici Vojske Srbije će sačuvati i očuvati mir kao što su ga čuvali i svih ovih godina uvek sigurni da će biti dostojni svojih predaka i pamćenja”, rekao je Vulin.

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da su,  zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije,  građani u Kopnenoj zoni bezbednosti potpuno bezbedni.

” Vojska Srbije, snage bezbednosti Republike Srbije i KFOR uspešno kontrolišu Kopnenu zonu bezbednosti i obezbeđuju mir svim građanima na ovim prostorima. Važno je naglasiti da su nam razmene informacija sa KFOR-om, kao subjektom obezbeđenja, odgovornim za mir u južnoj srpskoj pokrajini, svakodnevne i u petak sam iz razgovora sa komandantom KFOR -a došao do određenih informacija da u Kopnenoj zoni bezbednosti može doći do ugrožavanja bezbednosti, kao i na prostoru Kosova i Metohije. Srećom za sada je sve mirno i stabilno i siguran sam da su snage KFOR preduzele sve mere i u prilici smo da, po ovom lepom danu svim vojnicima, iz ovog vojnog ambijenta, čestitam Božić tradicionalnim pozdravom – mir Božiji, Hristos se rodi!

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, rekao je da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilna i da pripadnici Vojske izvršavaju redovne zadatke angažovanjem patrola, zaseda i osmatračnica.

“Naši pripadnici svakodnevno, u kontaktu i u saradnji sa KFOR-om, realizuju zajedničke aktivnost i patrole, i jednovremene osmatračnice. U narednom periodu pripadnici Kopnene vojske, kao i baze “Jezerska mahala”, gde se danas nalazimo, nastaviće sa profesionalnim izvršavanjem redovnih vojničkih zadataka a mi smo ponosni što u ovom delu teritorije Srbije imamo veoma dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom” , rekao je general Simović .

On je ocenio da pripadnici Kopnene vojske imaju odličan i “korektan ljudski i vojnicki” odnos sa svim građanima ovog dela teritorije, i Srbima i Albancima i tako ce biti i ubuduće.

Komandir baze Jezerska mahala , kapetan Miloš Rašić informisao ih je o zadacima jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti i delu linije koju obezbeđuju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare