Vulin: Hrvatska vlast da se izvini zbog zločina u Jasenovcu

NIŠ

 

Ministar vojske Srbije Aleksandra Vulin je  u Nišu, odgovarajući na pitanja novinara , komentarisao položaj Srba u Republici Hrvatskoj, posebno aktuelizovan nakon javnog reklamiranja revizionističke knjige Romana Lejljka „Mit o Jasenovcu“ i filma „Sto godina srbijnskog terora u Hrvatskoj 1918-2008“, Jakoba Sedlara.

„ Položaj Srba u Hrvatskoj je takav, da srpska manjina, umesto da uživa sve povlastice, neprestano mora da se izvinjava što postoji i stalno mora da dokazuje svoju lojalnost hrvatskoj državi. Valjda je činjenica da tamo žive i da su državljani Republike Hrvatske dovoljna. Zašto bi se neprestano tražilo od njih i njihovih predstavnika da se zaklinju na ustave i zakone koje su odavno prihvatili kao svoje“, kazao je Vulin i dodao:„ Kada ste u Hrvatskoj Srbin to je uvek optužnica. Kada ste Srbin u Hrvatskoj stalno morate da se branite od optužbi što postojite. I ova knjiga o kojoj govorimo upravo je to. Pokušaj dokazivanja i revizuje istorije da se dokaže da su Srbi u Hrvatskoj vekovima unazad bili strani element, ne neko ko se tamo rodio i tamo odrastao, već je odnekud došao, koji je agresor. Ako prihvatitite da je to moguće onda imate opravdanje za Oluju. Oni neprekidno pokušavaju da pronađu opravdanje za Oluju kao što pokušavaju da pronađu opravdanje za NDH“.

Govoreći o žrtvama u Jasenovci  i strašnim zločinima koji su se tamo dešavali Vulin je dodao : .

„ Vreme je da prestanu da raspravljaju o brojkama, da li je bilo 700 hiljada, 70 hiljada, ma da je bilo 700 ubijenih u Jasenovcu. Neko bi morao da izađe i da se izvini u ime hrvatskog naroda. Oni treba jasno da kažu da je to najveća sramota hrvatskog naroda i da oni nemaju ništa sa tim. Kada bi to uspeli da izgovore onda bi se prema Srbima u Hrvatskoj ponašali kao prema ravnopravnim državljanima, kao ljudima koji imaju svoja prava i poštovanje“, istako je ministar odbrane.

Vulin je rekao da u drugim nacijama koje su imale fašističku istoriju, kao što su Nemačka ili Italija, sadašnje generacije jasno kažu da se stide fašizma i nacista i da oni sada nemaju ništa sa njima i da ih se stide.

“Kada razgovarate sa ovom generacijom hrvatskih političara vi vidite da oni uporno pokušavaju da opravdaju i umanje zločine NDH. Nikako ne mogu da izgovore reči izvinjenja i Srbima i Jevrejima i Romima“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare