Vučić: Za manje od dva meseca biće potpisan ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Niš

NIŠ

Za manje od dva meseca biće potpisan ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd – Niš, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na televiziji Belami u emisiji “Peta noć”. Između ostalog on je rekao da Niš je stao na svoje noge kao i da finansijski stoji bolje nego što je to bilo pre tri godine. Niš mora da bude faktor razvoja juga Srbije.

                               “Niš nam je postao glavna raskrsnica. Igradili smo auto-put Niš-Dimitrovgrad. To je 84 kilometara do granice sa Bugarskom. Sečate se koliko smo pričali o Sićevačkoj i Grdeličkoj klisuri. Bizmark je sanjao kako da je premosti a mi smo to uradili i sve smo platili. Prvi put ćemo da imamo auto- put kroz Toplicu koji će da vodi do Prištine i Gračanice. Da nas vodi do naših ljudi ali da prođe kroz celu Tolicu. Sada idemo i kroz Merošinu preko prokuplja do Kuršumlije. Na taj način oživaljavamo ta mesta da nam Podujevo ne bude veće za 20.000 stanovnika od cele Tolice”, kazao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

                              Predsednik je ekskluzivno najavio i potpisivanje ugovora za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Niš.

                               ”To ćemo da uradimo, ja se nadam, u prisustvu najviših evropskih zvaničnika. Pre kraja septembra, mislim 29. ili 30. septembra očekujem potpisivanje ugovora za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš, gde će vozovi da idu između 160 i 200 kilometara na sat. Put od Beograda do Niša sa stajanjima na stanicama trajaće dva i po sata, a ja mislim i manje od dva i po sata. Biće bolje nego automobilom da idete od centra Beograda do centra Niša”, rekao je Vučić.

                              Vučić je naglasio da budžet Niša mora da bude na zdravim nogama.

                              “Nišu smo dali značajna sredstva i podsticaje za privlačenje investicija. Niš će postati srce Balkana, imaće sve veći budžet”, rekao je Vučić.

                              Najavio je i dodatna ulaganja kao što je sređivanje stadiona  koji će postati “prava lepotica”.

                             Podsetio je da smo za samo osam godina uvećali BDP za više od 55 odsto, kao i da je minimalac 2012. godine bio 159, a da se planira da ovu godinu završimo sa 300 evra, što je uvećanje za gotovo 100 odsto.

                            ”Možete da me volite ili da me ne volite, ali ovo su činjenice”, rekao je Vučić.

                              ”Ako nam je prosečna plata u Srbiji danas 556 evra u martu, mi smo računali da će nam biti krajem marta 612 evra. U Beogradu će biti 770 evra, u Beogradu je danas prosečna neto plata 702 evra”, naglasio je Vučić.

                               Vučić je najavio da će primiti i treću vakcinu i to kinesku, kao i da veruje da će medicinska struka doneti odluku da treću dozu prime svi koji su vakcinisani pre više od šest meseci.

                                “Mislim da će reći svakome da je primi posle šest meseci, bez obzira koju vakcinu je primio. Čekam da kažu da li je savet da se primi neka druga ili ista vakcina, ako ne bude tog saveta, ja ću da primim istu, ali to je stvar izbora ljudi”, rekao je Vučić.

                              Istakao je da imamo trenutno slobodnih 1,3 miliona vakcina, kao i još 120.000 vakcina za one koji treba da prime drugu dozu.

                               Potvrdio je da će treća nova kovid bolnica biti otvorena 1. septembra u Novom Sadu i da ćemo nažalost do tada imati potrebu za tim kapacitetima.

                               Vučić je kazao da mu na pamet ne pada da mandat završava ratovima i sukobima, iako smo, kako je rekao, našu vojsku ojačali, ali u cilju odvraćanja opasnosti.Dodao je da će učiniti sve da sačuva ljude.

                         “Mi ne gradimo puteve i fabrike zbog toga”, rekao je Vučić i istakao da će u dijalogu sa Prištinom “čvrsto čuvati naše državne interese”.

                         “Uspevao sam u tome poslednjih pet godina, iako je to bio hod po žici”, rekao je Vučić.

                            Predsednik SNS Aleksandar Vučić i rukovodstvo stranke u Nišu je održao u Hali “Čair” i radni sastanak stranke o mnogim temama. Sastanku su prisustvovale i partijske kolege iz okruga centralne Srbije i Kosova i Metohije. Sastanak je bio zatvoren za novinare, a učesnici sastanka pre njegovog početka nisu znali o čemu će biti reči.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare