Vučić u Nišu : Kako smo dopremili 10 izvidjačkih oklopnih vozila je naš problem

NIŠ

„Ponosan sam na našu Vojsku, na naše ljude koji uvek štite i služe Srbiji, ponosan sam na ovo na ovih 10  BRDM2  koje smo dobili od Ruske federacije i veliko hvala predsedbuku Putinu i želim da ponovim za one koji ne znaju da smo to dobili na poklon“, kazao je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić  nakon prikaza najmodernije opreme koja se nalazi u kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu. „Ova oprema nam drastično povećava naše operativne manevarske sposobnosti kao i vatrenu moć. Videli ste i šta naša pamet radi, prikazan je sistem koji  od 7 do 10 puta ubrzava sistem ispaljivanja raketa i to radi naša pamet,  odnosno Prva Petoletka, kazao je predsednik Srbije vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić  koji je juče u Nišu prisustvovao prikazu10 oklopno-izviđačkih automobila BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije.

Zajedno sa Vučićem priukazu su prisustvovali i načelnik General štaba Vojske Srbije general  Milana Mojsilović i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

                        Tokom obilaska izloženog naoružanja i razgovora sa vojnicima Vučić je kazao da je jako zahvalan Ruskoj federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na 10 oklopno-izviđačka vozila BRDM 2, koje je Vojska Srbije dobila na poklon i podvukao da se ne radi o starim vozilima, već o novijem modelu, koji je Rusija modernizovala.

                        „To je odgovor onima koji ovih dana kažu kako su nam Rusi dali vozila iz 62 godine“, dodao je Vučić.

                         Vučić je rekao da će do kraja godine stići i četiri borbena helikoptera Mi-35, tri transportna helikoptera Mi-17, kao i dodatna vozila BRDM-2MS i tenkovi T-72.

                        “Nemamo osvajačkih planova, već samo kako da na najbolji način zaštitimo svoju zemlju”, poručio je Vučić.

                         Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost predsedniku Vučić za spremnost za razvoj sveobuhvatnih rusko-srpskih odnosa. On je rekao da je Rusija spremna da sa Srbijom razvija odnose i u ovoj sferi i da oni razumeju da je opremanje vojske neotuđivi deo zaštite suvereniteta svake zemlje.

                      „Rusija je spremna i ima interes, kao i Srbija, za razvoj ove sfere naših odnosa“, istakao je Bocan – Harčenko. „Ova oklopna vozila koja su sada stigla su poklon, ali mi imamo i nove planove kada se radi o saradnji sa Srbijom. Mi razumemo da je modernizacija, opremanje, jačanje  vojske neotuđivi deo zaštite suvereniteta svake zemlje, u ovom slučaju Srbije. Rusija je spremna da pomogne“,  rekao je Bocan-Harčenko novinarima i dodao da je ponosan i velika mu je čast da ima priliku da učestvuje u ovom događaju, koji svedoči o razvoju  odnosa Rusije i Srbije i u oblasti vojno-tehničke saradnje.

                Vučić nije danas želeo da precizira na koji način je donacija ruske oklopne tehnike dopremljena u Srbiju, ali je naveo da je tu učinjeno u skladu sa zakonom i ugovorom koji je sklopljen sa tom zemljom.

               “O tome ne bih da govorim. Poštovali smo norme medjunarodnog javnog prava i sve je bilo u skladu sa dogovorom sa Rusijom. Uspeli smo da ih dopremimo. Kako su i kuda došli, to je  naša stvar”, istakao je on.

             Vučić je najavio povećanje plata za vojnike od sledeće godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare