Vučić u Leskovcu

LESKOVAV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas pre podne je boravio u Leskovcu na svečanom otvaranju završetka radova na prvoj fazi izgradnje fabrike turske kompanije “Erenli” u zelenoj zoni.

On je rekao da će ova kompanija već u julu početi proizvodnju sa 340 zaposlenih i dodao da je to “za početak”.

“To je velika stvar za Leskovac koji je smanjio broj nezaposlenih za 2041 osobu, za gotovo pet odsto spustio nivo nezaposlenosti. To je za početak, a zatim moramo da radimo na dovođenju još investitora i to onih koji će biti kapitalno intenzivni”, rekao je Vučić.

On se zahvalio, kako je rekao ” turskim prijateljima” što pomažu u tome i dodao da su pre 10 godina turska ulaganja bila milion dolara a danas su 300 miliona.

“Ovo je 23-a turska fabrika u Srbiji. Verujemo da možemo još da ih privučemo, Turci su ozbiljni, odgovorni i vredni ljudi, naša politička i ekonomska saradnja raste, trgovinska razmen je udesetostručena poslednjih 10 godina”, rekao je Vučić.

Dodao je da mu nije žao što država subvencioniše investitore i nove fabrike, jer to omogućava našim porodicama da ostanu ovde, da bolje žive i školuju decu.

“Leskovac je bio mesto bez perspektive, nadam sa da danas to niko ne može da kaže”, istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da su cene gasa i nafte na istorijskim maksimumima, cena pšenice na pariskoj berzi takođe, da je rublja pala za 38 odsto i da akcije pojedinih evropskih banaka drastično padaju na berzi.

“Ceo svet koji smo znali se ruši pred nama, odjednom nestaje ono što smo znali zato sam ovoliko zabrinut. Mi koji nemamo naftu i gas, sa koliko muka se suočavamo da sačuvamo bezbednost i nastavimo da radimo. Utoliko je ovaj događaj važniji. Za tri meseca kreće prizvodnja, što je važno, jer će ova fabrika izvoziti 25 miliona evra na zapadnoevropsko tržište i dorpinositi BDP-u Srbije”, naglasio je Vučić.

Dodao je da se u svetu vodi bespoštedna borba za resurse, a da mi moramo da se borimo za naše ljude, za njihove živote i porodice i istakao kako veruje da ćemo uspeti da obezbedimo stabilnost i budućnost za sve njih.

“Veoma je važno da Leskovčani znaju da još mnogo ulaganja imamo. Šest miliona smo uložili u bolnicu i još 26 ulažemo. Leskovac i šest sela pokriveno je prečistačima otpadnih voda i kanalizacionom mrežom. Verujem da Leskovčani vide budućnost za sebe i svoju decu”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su turske kompanije bile zabrinute za cenu struje koja utiče na njihovo poslovanje.

“Kad pogledate cenu koju smo dogovorili, kao da smo vas častili imajući u vidu druge kompanije u svetu i svetsku cenu koja je preko 400 evra po megavat satu. Proizvođačka cena je 56 evra, a prodajna je osam puta veća. Bukvalno ludilo. Ne možete da razumete šta se dešava u svetu, ali izdržaćemo sve to”, naglasio je Vučić.

Odustali smo od protestne note Turskoj

Vučić je rekao da je Srija odustala od upućivanja protestne note Turskoj u vezi sa prenetim stavom o ulasku Kosova u NATO.

Vučić je, na pitanje šta se desilo sa protestnom notom o kojoj je razmišljao, rekao da je doneta odluka da se ne uputi.

“Imao sam zakazan razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Razjasnio je šta je rekao, šta je preneto i doneli smo odluku da notu ne upućujemo”, objasnio je Vučić.

Nemam drugu temu sem da govorim o Srbiji

I kao predsednik Srbije, i kao lider stranke koju vodim nemam drugu temu sem da govorim o Srbiji, o njenim problemima, svemu što se zbiva u svetu, šta Srbija može da učini da sačuva stabilnost, mir, da radi na otvaranju novih fabrika i radnih mesta, rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje sa koje je funkcije govorio danas, jer mu, kako je rekao novinar N1, obraćanje na otvaranju radova na izgradnji fabrike, liči na govore na mitinzima Srpske napredne stranke, rekao da je govorio kao predsednik o Leskovcu i interesima građana, a da će posle podne, od 18 časova, i možda nešto pre, imati izborne aktivnosti.

“Tada ću morati, u skladu sa zakonom, naglasiti u kojoj sam funkciji”, ukazao je Vučić.

Vučić je uzvratio novinaru pitanjem – da li mu je stvarno ličilo obraćanje na stranački govor.

“Mislim da je vama sve jasno, a to što je potrebno da kažete nije problem. Kao što ste primetili za razliku od vas što 24 sata radite da bi nešto loše rekli o meni i saradnicima, ne dolazim da kritikujem vas, već govorim o našim uspesima, rezultatima, o onome što treba da napravimo”, rekao je Vučić.

Neću da vas lažem, sa planovima ima mnogo problema

Vučić je rekao da ne može da glumi i da laže građane i naveo da će mnogi planovi u Srbiji morati da budu promenjeni zbog situacije u Ukrajini i u svetu.

Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje da li će situacija u svetu da promeni planove Srbije.

Vučić je rekao i da će u naredna dva meseca biti otvorena kineska fabrika u Nišu kako je to obećao, ali da sa drugim planovima ima mnogo problema.

Ukazao je da za železaru ne može da se uveze koks, da ne može da se uveze gvožđe, i sve što dolazi sa teritorije Rusije.

“Sve to nam pravi probleme, kao i snabdevanje za druge fabrike a ako se ne priključite nekim odlukama imate pretnje, a ako se priključite onda ste izdajnik”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija našla u situaciji bez svoje krivice i apelovao da se ne svrstava na način kao nekada.

“Hajde malo da nas nema i da se sklonimo, da sa manje strasti posmatramo stvari oko nas, da gledamo našu decu kako rastu u miru i stabilnosti i da žive bolje”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da ne može da se smeje i da glumi, ne može da uliva optimizam ili da laže narod, jer to nije on.

“Nađite glumce i manekene koji se osmehuju i kažu da je sve završeno za šest meseci. Ne menja se ekonomija za šest meseci. To je ozbiljan rad na dovođenju fabrika, fiskalnoj stabilnosti…”, ukazao je Vučić.

Vučić je podsetio da Srbija ima najveće devizne, rezerve zlata i drugog, ali da neće biti lako i da predstoji teška borba da se zadrže i pridobiju novi investitori.

Komplikovano je, kataklizma, ali preživećemo

Vučić je izjavio da je situacija zbog dešavanja u Ukrajini veoma komplikovana, da samo loše vesti jedna drugu stižu, ali i poručio da će Srbija to preživeti, ne lako, ali bez velikih posledica.

“Želim da ljudi znaju koliko je komplikovana situacija, da ne znate šta da radite… Sad se samo plašim novih vesti, nekad s mukom gledate u telefon, jer samo loše vesti očekujete”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako će Srbija da preživi ono što ne mogu ni najveće svetske ekonomije, jer cene vrtoglavo rastu, zbog sukoba u Ukrajini.

Kako je primetio, kada je reč o cenama sirovina u svetu, informacije su sve gore, jer ako se sada dogodi da Zapad sankcioniše rusku naftu, a sve prilike idu u tom smeru, neizvesno je gde će to da završi…

“Jasno je ko je čiji teritorijalni integritet pogazio, ali da kažete u Milanu da nećete da proučavate Dostojevskog… Koga ćete? Koji je to književnik veći? Ako zatvarate opere Čajkovskog, koje ćete da imate? Samo Verdijeve… Ništa ne razumem…”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da ljude zanima kako će oni da žive, da li će imati sve što je potrebno…

Ukazao je da po podacima sa Pariske berze, cena pšenice “ode u nebesa”, na istorijski maksimum, a onda će, kaže, i druge stvari.

“Palmino ulje više ne možete da nađete, da kupite, ne zavisi od toga život, ali govorim o problemima… Strah je svuda, Kina kupuje sve što stigne, pamuk više nigde ne možete da nađete”, nabrojao je Vučić.

Upozorio je da će svakog dana biti sve teže, te da se nada da će rat u Ukrajini uskoro biti okončan.

“Dinar je stabilan, čvrst, plate i penzije ne kasne, raste sve, ali do kad?”, upitao se Vučić.

Najavio je da će sutra ili prekosutra Vlada doneti odluku o zabrani izvoza pšenice, jer moramo da čuvamo, da imamo hleb za naše ljude, kao i za region.

“I ugalj ode u nebesa, sad boga da molimo da nađemo ugalj, ne vredi… Kataklizma. Kakva 2008. godina, ovo nije viđeno od Drugog svetskog rata, samo da ne bude gore. Preživećemo. Ne lako, ali bez velikih posledica. Plašim se težih stvari i još manje predvidivih”, rekao je Vučić.

O putu do okolnih sela odgovor za par dana

Ako je išao autobus za vreme Tita sramota da nema puta danas, rekao je Vučić odgovarajući na molbu da se izgradi put u blizini administrativne linije sa KiM.

Novinari su preneli molbu stanovnika da se izgradi put od Barje ka Kosovskoj Kamenici.

Radi se, kako tvrde novinari, o selima Barje, Gagince, Gornja i Donja Oruvnica, Ravni Dol, o putu od oko 20 kilometara dužine, a meštani ne traže asfalt već samo put jer sada gotovo da ne mogu doći do svojih mesta.

“Ako je išao autobus za vreme Tita sramota da ne mogu građani danas. Sutra ili prekosutra obratiću se i reći odgovor na ovo pitanje. Izneću tačno vreme i kolika su ulaganja. Mislio sam da je ovde tema ekonomija i fabrike, pa nisam rekao ljudima iz Puteva Srbije i Koridora da pođu sa nama”, objasnio je Vučić.

O merama odlučuje struka, nismo daleko od ukidanja

Vučić je izjavio da će o ukidanju mera protiv korona virusa, među kojima su kovid propusnice, odlučivati struka, ali i da smatra da nismo daleko od ukidanja mera.

Na konstataciju novinara u Leskovcu da se najavljuje ukidanje kovid propusnica, te da li to znači i ukidanje svih mera, Vučić je odgovorio:

“O tome će da odlučuje medicinski štab, ali mislim da verovatno nismo daleko od takve odluke”.

Inače, sednica Kriznog štaba zakazana je za četvrtak, a pojedini mediji su preneli da će se na stolu naći ukidanje kovid propusnica.

Srbija je svoju odluku o sankcijama Rusiji već pokazala

Vučić je izjavio da je Srbija svoju odluku u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji donela i pokazala.

“Kako je to i koliko je to teško na dnevnom nivou, o tome neću da govorim, jer to nije briga za obične ljude. Neću da ih opterećujem onim što je naš posao”, rekao je Vučić.

Naglasio je da kada se bira državno rukovodstvo to nije izbor kućnog saveta.

“Voditi zemlju u ovakvim uslovima nije laka stvar. Samo bih želeo da, kao što smo 1908. usred Aneksione krize uspeli da izbegnemo rat i sukob sa mnogo jačim od nas, a nismo to uspeli nešto kasnije, želeo bih da sačuvamo Srbiju od svih vetrova, sukoba, ratova i velikih problema”, rekao je Vučić.

Bojim se da će 3. aprila ponovo biti u čudu…

Izbori su 3. aprila i plašim se da će oni (deo opozicije) ponovo da budu u čudu, prokomentarisao je Vučić navode dela opozicije da je “narod prisiljen i ucenjen”, budući da je juče za nekoliko sati prikupljeno 110.000 potpisa građana za njegovu kandidaturu.

“Meni je lako i lepo kad ljudi žive u svom svetu i ne vide šta se oko njih zbiva, pa su uvek iznenađeni, a neće da pođu od svog rada… Izbori su 3. aprila plašim se da će opet da budu u čudu”, rekao je Vučić.

Na pojedine medijske navode da pobeda pevačice Konstrakte na izboru za srpskog predstavnika na Evroviziji, naslućuje i smenu vlasti 3. aprila, Vučić je rekao da ne razume o čemu se tu radi.

“Pesma je takva? Ok… Čestitam im na tome, pobedili su na izborima”, dodao je Vučić.

“To će označiti novu prekretnicu u razvoju Jablaničkog okruga i juga Srbije. Prednost ovog dela Srbije je dualno obrazovanje koje će omogućiti razvoj kraja. Tu prednost vide investitori, koji žele po normalnim cenama da nabave energente i sirovine, a to mogu u Srbiji”, zaključio je Vučić.

Najlakše širiti paniku i optužiti državu

Vučić je negirao da u Srbiji postoji nestašica bilo čega, ali je rekao da aktuelna situcija pokazuje koliko je bilo pametna odluka o ulaganju u zlato čija vrednost skače svakog dana za 500 do 900 evra po kilogramu, što pokazuje razmere krize u svetu.

Vučić je, na pitanje šta država može da učini da spreči širenje panike oko snabdevanja u Srbiji, rekao da je najlakše širiti paniku i raditi nešto protiv svoje države.

Podsetio je da je već rekao da nema problema u Srbiji sa snabdevanjem i ukazao da ima dovoljno nafte.

Međutim, rekao je da nije u pitanju snabdevanje naftom, već cena.

“Male pumpe će reći nabavljamo od NIS-a naftne derivate za 183 dinara po litri, a terate nas da prodajemo po 178”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ima rezerve nafte i da će tražiti i druge aranžmane za dalje snabdevanje.

Naveo je da su neki ljudi došli u “Lidl”, ispraznili rafove, kupili sve što su stigli, i onda je krenula priča sve je nestalo, a posle sat vremena rafovi su bili ponovo puni.

“Kao da imam razloga da lažem bilo koga, moj posao je da kažem ljudima istinu, da živim sa našim narodnom. Moje je da ljudi znaju šta je to što nam se zbiva. Nismo obmanuli ni po jednom pitanju”, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je kupljeno skoro sve, da se još čeka na mleko u prahu, koje je naručeno, ali se nekada ne poštuju ugovori.

Kapitalno intenzivna investicija u Leskovcu za godinu i po

Vučić je rekao da će u taj grad u narednih godinu ili godinu i po dana stići velika kapitalno intenzivna investicija.

Vučić je na taj način odgovorio na pitanje novinara kada će visokoobrazovani Leskovčani koji su bez posla moći da se zaposle.

“Kapitalno intenzivnih investicija u Leskovcu sada nema, kao što ih u početku nije bilo u Nišu, gde se to promenilo zahvaljujući niškom Univerzitetu, ulaganju u Naučno-tehnološki park i softver industriju i internet zajednicu koje su sve snažnije. Za nas je naročito značajno da to proširimo na jug Srbije, Leksovac, Pirot i Toplički okrug”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da nam u ovom trenutku najviše nedostaje zanatlija i ljudi sa srednjom stručnom spremom.

“Iznenadili biste se. Nemamo u ovom trenutku takav deficit ljudi sa visokom stručnom spremom. Moraćemo da se bavimo time i da napravimo svoj model da bismo deo ljudi koji su sa osmogodišnjom školom i srednjom stručnom spremom otišli u inostranstvo vratili, jer su nam najpotrebniji, a naravno da nam i ovi sa višom i visokom stručnom ne odu iz zemlje”, naglasio je Vučić.

Dodao je kako veruje da će uspeti da u narednih godinu – godinu i po dana obezbedi veliki kapitalno intenzivni projekat za Leskovac, a zatim i za Vranje.

“Siguran sam da će ti ljudi koji imaju to obrazovanje moći da dobiju bolji posao nego što ga imaju danas”, zaključio je Vučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare