Vučić pred Savetom bezbednosti UN: Namerno kreirani nepodnošljivi uslovi za život Srba

NJUJORK


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći pred Savetom bezbednosti UN rekao da su privremene institucije u Prištini namerno kreirale nepodnošljive uslove za život Srba, kao i da sprovode široko rasprostranjene i sistematske napade na srpsko civilno stanovništvo. Takva situacija u odsustvu odgovarajuće reakcije može izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM, poručio je Vučić. Od međunarodne zajednice predsednik Srbije je zatražio hitne i odlučne poteze kako bi se zaustavio progon Srba i stvorili uslovi za nastavak normalnog dijaloga izmeđi Beograda i Prištine.

U Savetu bezbednosti UN raspravljalo se o stanju na KiM, a na zahtev Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su privremeni organi vlasti na KiM stvorili nepodnošljive uslove za Srbe, te da sprovode sveobuhvatne napade na srpsko stanovništvo.

“Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM… Na redovnim sednicama Saveta bezbednosti obaveštavali smo članove Saveta o teškim uslovima u kojima žive Srbi i ostale nealbanske zajednice na KiM. Tražili smo ovu vanrednu sednicu jer razvoj situacije i akcije Prištine mogu izazvati nepopravljivu štetu pre nego što bude održana naredna sednica Saveta bezbednosti na kojoj će se razmatrati izveštaj Unmika”, rekao je Vučić.

Istakao je da je odluka kosovske centralne banke direktan povod zbog kojeg je zatražena sednica.

“Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život”, rekao je Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

“Da sumiram, odlukom da se zabrani dinarski platni promet, Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbede osnovne životne namirnice, školuju se, leče, kupuju lekove i čine sve ono drugo što se danas smatra uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva”, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima te institucije predstavljaju osnovu za formiranje Zajednice srpskih opština, čije su nadležnosti i struktura jasno definisani sporazumom potpisanim 2015. godine, a koji precizno definiše da Srbija ima pravo da finansira ZSO.

“Neutemeljena argumentacija režima u Prištini “
Predsednik Vučić je ukazao da ukidanje dinara od strane Prištine predstavlja direktan udar na opstanak Srba na KiM, kao i na formiranje Zajednice srpskih opština.

“Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, kao i ambulanti i domova zdravlja predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini, koji kroz akt strukturnog nasilja intenzivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo “kojim je suštinski počeo otvoreni progon Srba sa Kosova i Metohije.

Istakao je da će u tom smislu činjenično razobličiti potpunu neutemeljenost argumentacije režima u Prištini koji tvrdi da je meru ukidanja dinara i uvođenja evra kao jedinog platnog sredstva preduzeo isključivo u svrhu obezbeđivanja navodne vladavine prava.

“Molim vas da imate u vidu da tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca koristi termin vladavina prava kako bi isključivo naneo štetu Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Radi se o toliko rasprostranjenoj praksi da privremene institucije samouprave već osam godina javno i otvoreno odbijaju da izvrše pravosnažnu i konačnu odluku sopstvenog vrhovnog suda o vraćanju zemljišta koje je u vlasništvo srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani”, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da, ako imamo u vidu da je takav odnos Prištine prema primeni načela vladavine prava u slučaju objekta svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska, koji je pod danonoćnim obezbeđenjem Kfora i okružen čisto albanskim naseljenim mestima, a koje nastanjuje veća zajednica monaha Srpske pravoslavne crkve, jasno je u kakvim uslovima režim u Prištini podvrgava obično srpsko stanovništvo koje je takođe predmet deklarativne zaštite tobožnje prištinske vladavine prava.

“Kurtijevim dolaskom na vlast broj etnički motivisanih napada uvećan za 300 odsto”
Predsdenik Vučić je naglasio da su u kontekstu takve prištinske tzv. vladavine prava podvrgnuti Srbi i da je islustrativan primer taj što je nedavno takozvano kosovsko pravosuđe koje Srbe na Kosovu i Metohiji i potencijalne srpske povratnike masovno progoni pod lažnim optužbama za ratne i druge zločine jednostavno donelo odluku da pripadnik ilegalnih takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj, koji je na Badnje veče 2023. godine iz službenog vatrenog oružja upucao srpsko dete jedanaestogodišnjeg Stefana Stojanovića i njegovog 21-godišnjeg rođaka Miloša, sada bude slobodan čovek i brani se sa slobode.

“Ali ne da se brani od optužbi za očigledan pokušaj ubistva deteta, već za delo koje je ekvivalentno izazivanju opšte opasnosti, kao kada neko recimo baca petarde u novogodišnjoj noći. U tom smislu ne sme se izgubiti iz vidokruga da je ovo samo jedan od čak 470 nekažnjenih etnički motivisanih napada na Srbe, Srpsku pravoslavnu crkvu i njihovu imovinu u 2021, od kada je na čelu takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca Aljbin Kurti, koji sada rukovodi progonom Srba. Među tim incidentima, koji su počeli 2021. godine su i dramatični slučajevi nebrojenih policijskih prebijanja i maltretiranja Srba, pa čak i brutalnog i neisprovociranog upucavanja Dragiše Galjka i još četvorice Srba. Zašto prištinski režim nije smatrao da je vredno čak ni da formalno sprovodi istrage? Poređenja radi tokom čitavih devet godina, pre Kurtijevog dolaska na vlast 2021. na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 669 takvih etničkih motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto”, naveo je Vučić.

Ističe da prištinski režim kreira nepodnošljive uslove za život i stavlja Srbe van zakona i vrši njihov progon.

“Sada tvrde da je odluka o ukidanju legalnog platežnog sredstva dinara doneta kako bi se sprovodila vladavina prava. Iako sama ova činjenična protivrečnost otkriva da se ne radi ni o kakvoj, pa ni formalnoj vladavini prava, već isključivo o mehanizmu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona”, naveo je Vučić.

“Dinar legalno valuta na KiM, evro uveden jednostranom odlukom Prištine”
Predsednik Vučić je istakao i da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Srbiji i da samim tim ne može biti zabranjen na KiM kao delu teritorije koja je u sastavu Srbije, a koja je rezolucijom 1244 UN stavljena pod međunarodnu upravu, dok je evro uveden na protivpravni način jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini.

“Ova opasna mera režima u Prištini je preduzeta na protivpravan način i zbog toga što je evro legalna međunarodna valuta koju za područje EU emituje Evropska centralna banka (ECB). Usled toga, očigledno je da je prištinsko rukovodstvo poseglo za nelegalnom upotrebom evra što je u svojim javno dostupnim informacijama naveo EU i ECB, navodeći, da je tzv. Kosovo, usvojilo evro jednostrano 2002. godine i od tada ga koristi kao svoju defakto valutu”, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da iz toga proizilazi da evro nije legalno sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu.

“Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana sa EU i samo isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa KiM”, ocenio je Vučić.

Vučić je istakao da je odluka o ukidanju dinarskog platnog prometa, odnosno dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji KiM, samo jedna u nizu ozbiljnijih, planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih i sistematskih mera Prištine, kojima se vrši napad na srpsko stanovništvo, a kojima je krajnji cilj kreiranje nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihov progon sa KiM.

“Teška situacija na teritoriji Kosova i Metohije, posebno položaj srpskog stanovništva, drastično se pogoršao nakon aprilskih izbora u četiri opštine na severu KiM. Nakon što su politički predstavnici većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama, zbog pojačane represije i političkog obračunavanja, na zahtev svojih birača napustili privremene institucije samouprave, usledili su dodatni pritisci i napadi Prištine na srpski narod”, podsetio je Vučić.

O izborima u četiri opštine na severu KiM koje su Srbi bojkotovali
Vučić je podsetio da je Priština suprotno volji Srba raspisala i održala izbore u četiri opštine.

“Iz razloga koji su opravdani i jasni, Srbi su ove izbore bojkotovali. Više od 97 odsto stanovnika severa KiM čine Srbi, pa je tako na ove navodne izbore tada izašlo svega 0,029 odsto od ukupnog broja Srba i tek nešto više od tri odsto ukupno upisanih birača. Izbori su održani u potpuno nedemokratskim uslovima, a nelegitimni albanski gradonačelnici nasilno su zaposeli lokalne samouprave uz pomoć teško naoružanih pripadnika navodne specijalne policije, odnosno pripadnika veoma dobro naoružanih albanskih oružanih formacija”, podsetio je predsednik Srbije.

On je dodao da je nakon toga usledilo uklanjanje simbola Srbije i isticanje obeležja tzv. Kosova.

“Srbima, koji su do tada radili u lokalnim samoupravama, zabranjeno je da pristupe svojim radnim mestima, a sami objekti opština su ograđeni i opasani bodljikavom žicom. Ovakva situacija dovela je do mirnih protesta Srba, na koje su albanske oružane grupacije reagovale tako što su samo 29. maja ranili više od 50 Srba. U tim događajima došlo je i do tragičnog i za svaku osudu ranjavanja pripadnika KFOR-a, koji su iz nama nerazumljivih razloga namerno ili nenamerno praktično omogućili sprovođenje ciljeva Aljbina Kurtija”, rekao je Vučić.

On je naglasio i da je tada iz vatrenog oružja ranjeno četvoro Srba, a jedan ućesnik protesta, Dragiša Galjak, je rafalom iz automatskog oružja upucan u leđa.

“Kao što smo već navodili, niko od prištinskih naoružanih formacija nije podvrgnut procesuiranju za ovo nasilje nad Srbima. Posle tih događaja, državni sekretar SAD (Entoni Blinken) i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, generalni sekretar NATO-a (Jens) Stoltenberg, kao i gotovo svi drugi međunarodni zvaničnici, su jasno i direktno optuživali Prištinu za eskalaciju na terenu”, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da su od njega na sastanku u Kišinjevu francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc tražili da pozove Srbe na KiM da potpišu peticiju za smenu albanskih gradonačelnika u većinski srpskim opštinama na severu.

“Ja sam im rekao da ne teraju Srbe koji su pod brutalnom represijom da potpisuju peticiju i da ih time ne ponižavaju. Rekao sam i da ta peticija nema nikakvog smisla jer je očito da niko u Evropi nigde ne može da legalno i legitimno vlada ako je izabran sa tri posto glasova od ukupnog broja birača. U ovom slučaju tako su izabrani Albanci u sredinama gde Srbi čine 97 posto stanovništva. Nažalost, niko nije hteo da to sluša i da pomogne da se Kurtijevi zločini zaustave. Umesto da od Prištine zahtevaju bezuslovnu deeskalaciju, oni su od Srba tražili da bezuslovno učestvuju na novim izborima koje Kurti nije ni imao nameru da organizuje ili omogući”, naglasio je Vučić.

Vučić pozvao SBUN i međunarodne organizacije da utiču na rešavanje krize
Predsednik Srbije je apelovao je na Savet bezbednosti i međunarodne organizacije, koje mogu da utiču na rešavanje krize, da preduzmu hitne i odlučne mere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, spreče dalji progon Srba i stvore uslove za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Istakao je da će Srbija sa svoje strane sprovoditi sve sporazume i preduzimati sve potrebne mere u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Istovremeno je pozvao Savet bezbednosti da ne izgubi iz vida da je Srbija poslala zahtev Kforu, u skladu sa rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, da se omogući povratak dogovorenog broja srpskog bezbednosnog osoblja, koje bi pomoglo međunarodnim snagama u zaštiti srpskog stanovništva.

“Iako je to međunarodno pravni dokument i u njemu se jasno nalaže obaveza komandantu Kfora da omogući takav povratak, do toga nije došlo”, rekao je Vučić.

On je rekao da kosovski Albanci preduzimaju sistematske napade na srpsko stanovništvo i namerno stvaraju nepodnošljive uslove za život, vrše progon Srba i onemogućavaju fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije.

“Čini se neophodnim da ukažem na politiku Srbije, koja se temelji na Povelji Ujedinjenih nacija i kada je reč o situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, strogom poštovanju rezolucija Saveta bezbednosti. Protivimo se svim faktorima nestabilnosti i nastojimo da budemo čvrst oslonac stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Godinama unazad Srbija privlači rekordne iznose direktnih stranih ulaganja, veće nego ostale države regiona zajedno. Bićemo i domaćini Ekspa 2027 slikovitog naziva ‘skok u budućnost’. Ne verujem da je ikome u interesu da u svetu kojem je otvoreno već previše žarišta Balkan ponovo postane zona nestabilnosti zbog slepe i besmislene mržnje prištinskog režima prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da će posle današnje sednice čak i one članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su priznale nelegalnu jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine shvatiti da poslednji potezi Prištine nisu tek pokušaj konsolidacije nečega što značajna većina članica Ujedinjenih nacija, uključujući Srbiju, ne priznaje kao državu, već dovode do ugrožavanja i povrede mira.

“Pokušaj Prištine da sprovede u delo ukidanje dinarskog platnog prometa i ukloni dinar kao sredstvo plaćanja, nije ništa drugo do još jedan široko rasprostranjeni i sistematski napad na srpsko stanovništvo, zločin protiv čovečnosti”, rekao je Vučić.

Odlaganjem primene uredbe Priština se ohrabruje da nastavi sa jednostranim odlukama
On je istovremeno zahvalio zvaničnicima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije i svim tradicionalnim prijateljima sa istoka što su reagovali na poslednje poteze Prištine sa osudama u saopštenjima.

“Nedavno prištinsko otimanje novca koje je namenjeno za penzije i socijalna davanja Srbima, kao i privođenje i krivično procesuiranje ljudi koji su taj novac prenosili potpuno transparentno i na zakonit način, kao i svih godina tokom proteklih četvrt veka, nepobitno dokazuje da saopštenja očito nisu dovoljno sredstvo da bi se Priština privolela da momentalno prekine progon Srba i odvrati se od pokušaja destabilizacije regiona. Nisam siguran ni da je zahtev pojedinih međunarodnih činilaca za odlaganje primene uredbe pravi put, jer se Priština taj način zapravo posredno ohrabruje da nastavi sa donošenjem jednostranih odluka uz tehničko-proceduralni uslov da samo bude pažljivija u odabiru trenutka i načinu sprovođenja i primene tih jednostranih poteza”, rekao je on.

On je naglasio da rešenje za krizu, kao i za sve druge krize koje je Priština u proteklom periodu proizvela, može da bude samo jasan nalog da momentalno zaustavi sve pomenute mere kojima namerno stvara nepodnošljive uslove za život i sprovodi progon Srba, kao i odlučno obeshrabrivanje Prištine da u budućnosti poseže za bilo kakvim jednostranim potezima koji se odnose na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Teror protiv srpskog stanovništva na KiM se intenzivira
Predsednik Vučić izjavio je da se teror prištinskog režima protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji intenzivira, uključujući i fizičke napade na Srbe, i da je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO.

“Iako je činjenica da je međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja. Ali teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira, što uključuje i fizičke napade na Srbe”, naveo je Vučić.

On je naveo i da su se napadi na srpsku imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina povećali.

“Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima, 2023. godine je 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo. Ovo je slučaj institucionalnog fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i kojim se napadaju isporuke novaca, za plaćanje socijalnih davanja i školarina”, rekao je Vučić.

On je istakao i hapšenje i maltretiranje poštanskih službenika koji na zakonit način, kao i u prethodnih četvrt veka transparentno pokušavaju dostaviti novac ljudima kojima pripada.

“Posebno ističem da Priština sve otvorenije i bezobzirnije u sprovođenju progona Srba koristi oružane formacije. Te formacije su sastavljene gotovo isključivo od kosovskih Albanaca, čije postojanje na teritoriji Kosova i Metohije je nepobitno, nelegalno i u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244”, poručio je Vučić.

On je podsetio da su od novembra 2022. godine takve naoružane formacije koristile nesrazmernu silu protiv srpskog stanovništva 98 puta, od čega 83 puta na severu Kosova i Metohije.

“Koristeći mehanizme privremenih institucija, u periodu od novembra 2022. izvršile su 38 upada na sever Kosova i Metohije i uz nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba i Srpske pravoslavne crkve, uspostavile kontinuirano prisustvo na ovom području, gde Srbi čine više od 97% stanovništva”, rekao je Vučić.

“Vrše se akti masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja pa čak i vršenja drugih akata nasilja na ilegalno uspostavljenim punktovima i na drugim mestima na čitavom području severnog Kosova”, rekao je Vučić.

On je dodao da prištinski režim vrši pritisak na Srbe i putem bezrazložnog otvaranja vatre i gotovo stalnim prisustvom oklopnih borbenih vozila u mirnim urbanim sredinama, putem nelegalne eksproprijacije zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju novih objekata vojne namene na tom prostoru.

“Donošenje odluka o uzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, koji su vlasnici tih objekata više od jednog veka, nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, narušavanje specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, podsticanje i uništavanje srpskih grobalja, zavođenje ilegalnog embarga na srpsku robu i zaplena legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca”, naveo je Vučić.

On je ukazao da spisak protivpravnih aktivnosti Prištine nije time iscrpljen i širi je kada se uključi delovanje protiv Srba u svim drugim oblastima Kosova i Metohije.

“Podsećenja radi, naoružane grupacije Albanaca na Kosovu i Metohiji su prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN morale da budu demilitarizovane, što podrazumeva i zabranu njihovog ponovnog formiranja u jednom ili drugom obliku. Njihovo opremanje savremenom vojnom opremom je nesumnjivo suprotno sa rezolucijom”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, nasilje i progon koji Priština sada otvoreno sprovodi protiv Srba, prirodni je deo dugotrajnog sistematskog i široko rasprostranjenog napada na srpsko civilno stanovništvo na čitavom prostoru Kosova i Metohije.

On je podsetio i da se Priština obavezala na uspostavljanje Zajednice srpskih opština i ocenio da bi se njenim formiranjem u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, koje Priština uporno odbija da sprovede, stvorila atmosfera u kojoj bi Srbi imali barem šansu za dostojanstven život i zaštitu od progona i nasilja.

“Zato je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO. Umesto stvaranja uslova za opstanak Srba na teritoriji Kosova i Metohije, svedoci smo dobro isplaniranih sistematskih i široko rasprostranjenih mera, kojima se namerno kreiraju nepodnošljivi uslovi života i vrši progon Srba, te onemogućava fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije”, zaključio je Vučić.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare