Vučić: Odgovor na plan za Kosovo za 24 sata

BEOGRAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost pripremljen odgovor na francusko-nemački plan za Kosovo, koje su podržale SAD, kao i da se insistiranjem Prištine na preregistraciji tablica vozila ugrožavaju mir i stabilnost.

Vučić je, novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije, rekao da će odgovor Srbije biti poslat u roku od 24 sata.

Spremni smo na razgovore i da pregovore nastavimo, ali ima stvari koje ne možemo da prihvatimo, rekao je Vučić i dodao da u detalje ne bi ulazio.

Posledice su mi predočene, svakako ne lake za Srbiju, naglasio je Vučić i naveo da je pozicija Srbije takva da je prostor ograničen “mikronima”, “nikakav”.

Namerno su nas saterali u ugao, snagom sile, ne argumentima, i želim da vas obavestim da imam dovoljno hrabrosti lične i odgovornosti za zemlju da im saopštim to u lice i sedam dana kasnije vama, naveo je Vučić.

Svaka njihova odluka koja je potvrda državnosti, nezavisnosti Kosova, uvek će naići na podršku Kvinte i očekujem sledeće nedelje da uđemo u proceduru za prijem Kosova u članstvo za Savet Evrope, približilo se, ukazao je Vučić i dodao da je jasan ishod.

Kada je reč o sastanku sa Srbima sa Kosova povodom najave preregistracije tablica od 1. novembra, Vučić je rekao da je od njih zatraženo da ne provociraju nikoga, ne nasedaju na provokacije i da sve što rade čine na miran i demokratski način.

Vučić je objasnio da nije uloga NATO da bude skretničar na severu Kosova i bori se protiv lokalnog srpskog stanovništva, koje jedino poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i Povelju UN.

Pošto su im svima puna usta poštovanja međunarodnog javnog prava i rezolucije 1244, očekujem odgovor kada će se po Rezoluciji 1244 dozvoliti povratak određenog broja vojnika i policije na Kosovo,  naglasio je predsednik Srbije

Umesto da NATO razmatra kako da spreči upad specijalnih jedinica ROSU na sever, oni gledaju kako da im prave baze i vojsku, napomenuo je šef države.

U predočenom planu piše da su “strane svesne da su nepovredivost granice teritorijalni integritet i suverenitet osnovni uslov za mir”, a traže od nas da pogazimo principe i Povelju UN, da bismo poštovali ono što  se nije poštovalo u našem slučaju, u protivnom sledi teška batina, rekao je Vučić.

On je ukazao da su pretnje Prištine da će nastaviti sa sprovođenjem akcije preregistracija tablica RKS koja bi trebalo da pokaže čvrstinu, ugrožavaju mir i stabilnost i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Rekli smo srpskim predstavnicima da smo tu, ne samo kada je lako, da po kafanama ističemo parole, već i kada je teško i da ćemo uz svoj narod biti u potpunosti, naglasio je Vučić posle sastanka sa “legitimnim predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost”.

Pre nekoliko dana dobili smo demarš predstavnika zemalja Kvinte i Evropske unije, a u tekstu u tački dva se kaže “da  se razume da je kosovska akcija preregistracije tablica legitimna i u skladu sa sporazumima iz dijaloga, ali je problem u vremenu i metodama”, predočio je Vučić.

Vučić je ukazao da je i tada na sastanku sa ambasadorima Kvinte i na današnjoj sednici Saveta naglasio da to nije istina, da se obmanjuje javnost i da na to nemaju pravo ni po jednom sporazumu.

Mi prihvatamo KS, statusno neutralne tablice, ali oni neće ni da čuju, poručio je Vučić i ponavlja da ni u jednom sporazumu o slobodi kretanja između Beograda i Prištine ne postoji akt kojim se obavezno uvode RKS tablice.

To što pričaju Kvinta, EU i Priština ne piše nigde, baš ih briga. Ukazao sam na to i nisam ni dobio odgovor jer, kako deca kažu, u mogućnosti smo da budemo bahati, naglasio je Vučić.

Nama su Srbi rekli da će na miran, demokratski način pružiti svaku vrstu otpora Prištini, rekao je Vučić i napomenuo da je na Kosovu oko 7.000 automobila sa tablicama sa imenima srpskih gradova, najviše sa KM tablicama.

Vučić je rekao da je do sada 18 automobila preregistrovano na RKS tablice, tri sa severa.

Država Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda. Neće biti 2004. godine, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda, rekao je Vučić.

On je istakao da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost bilo reči o preduzimanju adekvatnih mera kada je reč o oružanim snagama Srbije, ali se radi o poverljivim i najvišim državnim tajnama pa ne bi govorio o detaljima.

Jedino je sigurno, Srbija neće ostaviti Srbe sa Kosova na cedilu, a čuvaće se mir i stabilnost, rekao je Vučić.

Moj odgovor je – nema predaje, nema predaje. KM ostaje, baš kao što smo rekli pre mesec, dva meseca i više meseci, naglasio je.

Naše vladike imaju RKS tablice i kosovske lične karte, posebno oni koji stoluju južno od Ibra, naveo je Vučić i predočio da Dalibor Jevtić ne može drugačije da prođe do Štrpca.

Sad ja treba odavde da mu zameram, ili iz beogradskih kafića, upitao je.

Vučić je rekao da je saglasan da EU da bezvizni režim kosovskim građanima, navodeći da će to uvek da podrži.

Kada vas doteraju u ugao, onda ste mirni. Nisu nam dali nikakvu šansu da nešto prihvatimo. Da su nam dali, uhvatili bismo se za nešto, rekao je Vučić.

Priština nikada neće doneti nešto na korist kosovsko-metohijskih Srba, a Kvinta nikad neće uraditi nešto protiv interesa Prištine. Bukvalno nam nisu dali šansu, zaključio je Vučić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare